Archief: De begrafenis van Gabrielle Petit, Mathieu Bodson en Aimé Smekens

Een archief onder de loep

Op deze herdenkingsdag van Wapenstilstand willen we u laten kennismaken met een uitzonderlijk document dat onlangs werd opgegraven uit de archieven van de gemeente Schaarbeek.

 

 

Het is een filmpje uit 1919 met de begrafenis van drie Belgische verzetsstrijders die gefusilleerd werden door de Duitsers: Gabrielle Petit, Mathieu Bodson en Aimé Smekens. De begrafenis vond plaats in Schaarbeek op 29 mei 1919. De stoet begon in het gemeentehuis, waar de kisten werden getoond, passeerde de Koninklijke Sint-Mariakerk en ging vervolgens naar de oude begraafplaats van Schaarbeek voor de teraardebestelling.

Gabrielle Petit, een Belgische verpleegster, is altijd een symbool gebleven van het Belgische verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog, temeer daar het om een jonge vrouw van 23 jaar ging. Aangehouden voor spionage, werd ze geëxecuteerd op de Nationale Schietbaan op 1 april 1916.

Mathieu Bodson, ook beschuldigd van spionage, werd op 14 september 1916 gefusilleerd op de Nationale Schietbaan.

Aimé Smekens werd gefusilleerd in Antwerpen en niet in Schaarbeek. Maar omdat hij bij zijn arrestatie in de gemeente woonde, wilden de Schaarbeekse stadsbestuurders hem ook hulde brengen.

 

Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@shaarbeek.be)

© Alle rechten voorbehouden