Gaucheret

In Schaarbeek werd de Gaucheretbuurt vanuit een stedenbouwkundige optiek aangeduid als een gemengde wijk die rond een park heropleeft. Ze kreeg ook een sociale rol te vervullen : uitgroeien tot een plaats waar de oudere buurtbewoners en de nieuwkomers (van verschillende nationaliteiten en met een verschillende sociale achtergrond) elkaar kunnen ontmoeten, een gezellige ruimte waar opnieuw sociale contacten worden gelegd.

De speelse fontein

Met haar blijvende watertapijt, haar stralen die in hoogte variëren en haar verstuivend water, is de speelse fontein in de zomer een echte attractie van de Espace Gaucheret, zeg maar een soort van openluchtzwembad. 

De multifunctionele vloerplaat

Deze grote betonnen ruimte met een gladde en vlakke structuur leent zich voor een waaier aan vrijetijdsactiviteiten zoals voetbal, basketbal, volleybal, badminton, rollerskating, concerten en andere, meer eenmalige evenementen.

De speeltuinen

De grote speeltuin richt zich meer specifiek tot 5-8-jarigen en werd ingericht op een open zandzone. Hier staan klassieke speeltuigen (draaimolen, glijbaan, schommels), maar wel met een ‘fun’ en eigentijds design.
De tweede, oudere speeltuin rust op een ondergrond van gegoten rubber en telt twee wipkippen, een draaimolen en een kleine glijbaan. Hij is voorbehouden aan 3-7-jarigen en wordt afgebakend door muurtjes die ook dienstdoen als banken.