De 1ste Brusselse handibasketploeg

De Schaarbeekse basketbalclub Canter heeft de eerste Brusselse handibasketploeg opgericht! Een première die mogelijk werd gemaakt dankzij de opening van de gemeentelijke sportzaal Van Oost en een gemeentelijke subsidie voor de aankoop van specifiek materiaal.

Alain Lenglez is voorzitter van de overkoepelende club. 10 jaar geleden vroeg de voorzitter van de Ligue Handisport Francophone hem om de eerste handibasketploeg van Brussel op te richten. “Dat was uiteraard onze bedoeling, maar we hadden er niet de infrastructuur voor, benadrukt de voorzitter van Canter. We hadden maar één zaal in de Kinétix en die is niet aangepast voor sporters met een handicap.

Toen hij vernam dat er een nieuwe sportzaal zou worden gebouwd in de Van Ooststraat, heeft hij die kans meteen gegrepen. “Canter heeft samengewerkt met de gemeente Schaarbeek om ervoor te zorgen dat er bij de uitrusting van deze zaal wel degelijk rekening werd gehouden met de toegankelijkheid voor sporters met beperkte mobiliteit.

Het sportieve aanbod in Schaarbeek diversifiëren

De gemeente heeft besloten om nieuwe sportzalen te openen en nieuwe uurroosters beschikbaar te maken om zo het sportieve aanbod voor de Schaarbekenaren uit te breiden. Schaarbeek wil zich op die manier openstellen voor de diversiteit van geslacht, maar ook voor de inclusie van mensen met een handicap.

De dienst Sport en de cel Solidariteit van de gemeente hebben dus vooraf samengewerkt met Canter om na te denken over een aangepaste sportbeoefening. Dit ambitieuze project gaat uit van een reële wens om sport toegankelijk te maken voor iedereen, los van de gemeenplaatsen over gehandicaptensport, en zo ontmoetingen te bevorderen.

Beginners en ervaren spelers

De 6 spelers van het team trainen elke maandag. Er zijn beginners, zoals Olivier, maar ook ervaren spelers, zoals Rémy, die al in de Eerste afdeling in Leuven speelt. Ze hopen de officiële competitie te kunnen starten vanaf september 2019!

Om dit team te kunnen oprichten, moest Canter materiaal aankopen: 7 speciale rolstoelen voor deze sport, die onder andere konden worden aangekocht dankzij een subsidie van de gemeente Schaarbeek. “Deze rolstoelen zijn uitgerust met fijnere wielen waardoor ze sneller en wendbaarder zijn”, legt voorzitter Alain Lenglez uit.