Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten van Schaarbeek. In deze editie: het Weldoenersplein, dat ruim een eeuw geleden werd ontworpen !
Het Weldoenersplein, gelegen in het hart van de Daillywijk, is een grote rotonde in het verlengde van de Rogierlaan. Het werd in 1866 ontworpen door Victor Besme, maar pas gerealiseerd in het begin van de 20e eeuw, na de heraanleg van de Josaphatvallei en omgeving.
Landschapsarchitect Edmond Galoppin was verantwoordelijk voor het ontwerp. Om de helling te compenseren, werd alles aangelegd in verschillende niveaus, met een klavervormig bassin in het midden. Het idee om het plein te vernoemen naar de Schaarbeekse weldoeners dateert van 1895, na een schenking van 500.000 frank door advocaat Joseph Caroly voor de bouw van armenhuizen in de gemeente.
Een monument voor de weldoeners
Het pronkstuk van het plein is het monument voor de Weldoeners der armen. De beeldhouwwerken zijn van de hand van Godefroid Devreese, terwijl architect Henri Jacobs de sokkel van de fontein ontwierp. Het monument werd met groot vertoon ingehuldigd op 14 juli 1907.
Verscheidene huizen rondom het plein vielen in de prijzen tijdens gevelwedstrijden in 1910 en 1911: nr. 5, nr. 6, nr. 10-11, nr. 19 en nr. 25. Dit laatste huis, met een handelszaak op het gelijkvloers, had lange tijd de bijnaam “Au Renard”. Dat kwam door het beeldhouwwerk bovenop de puntgevel.