Het team van de Gemeenschapswachten werd uitgebreid

20 nieuwe medewerkers zijn het team van de Schaarbeekse Gemeenschapswachten komen versterken. Maar wat zijn de taken van deze vrouwen en mannen in het paars die door de Schaarbeekse straten trekken?

De rol van de Gemeenschapswachten is essentieel in de straten van Schaarbeek. De teams versterken maakte dus deel uit van de prioriteiten van het Stedelijk Preventieprogramma (SPP) van de gemeente. De Gemeenschapswachten patrouilleren onophoudelijk in alle wijken van de gemeente. Ze luisteren naar de burgers, informeren hen en helpen hen verder naargelang hun behoeften. Ze geven hun aanvragen door aan de gemeentelijke overheid.

De Schaarbekenaren sensibiliseren

De Gemeenschapswachten doorkruisen de wijken vooral om de Schaarbekenaren een gevoel van veiligheid te garanderen. Ze lopen rond in het hele gemeentelijke grondgebied om de bevolking te sensibiliseren voor de veiligheid en om overlast te voorkomen. Ze herinneren de burgers er ook aan dat de regels gegrond zijn en moeten worden nageleefd. Sommigen van hen zijn bevoegd om vaststellingen te doen op het vlak van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) die tot een boete leiden

De juiste houding

Om harmonieus samenleven in de wijken te verzekeren, moeten alle gebruikers van de openbare ruimte de regels kennen en zich eraan houden. Dit is de kernactiviteit van de Gemeenschapswachten: informeren en sensibiliseren over het juiste gedrag dat moet worden aangenomen en indien mogelijk storend gedrag veranderen.