Europese burgers (EU): registreren voor de Europese verkiezingen

2024 wordt een verkiezingsjaar: de regionale, federale en Europese verkiezingen vinden plaats in juni, terwijl de lokale verkiezingen in oktober worden gehouden. Belangrijke mededeling voor Europese inwoners van Schaarbeek (uit een land van de Europese Unie): u kunt zich inschrijven op de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen. Volg dan deze stappen.

Als u staatsburger bent van een ander land van de Europese Unie dan België, minstens 16 jaar oud bent en wilt deelnemen aan de Europese verkiezingen, hebt u 2 opties:

  • Schrijf u in bij uw ambassade om te stemmen op een lijst van uw land van herkomst.
  • Als u voor een Belgische lijst wilt stemmen, schrijf u dan bij uw gemeente in op de kiezerslijst. Als u zich voor de laatste Europese verkiezingen (2019) hebt ingeschreven, wordt u automatisch opnieuw ingeschreven voor 2024.

Voorwaarden

  • Voor 31 maart 2024 ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister.
  • Uw stemrecht is u niet ontnomen door een rechterlijke beslissing.

Zich inschrijven bij de gemeente

Als u zich in België inschrijft op de kiezerslijst, is uw deelname aan de stemming verplicht. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 kunt u zich ook inschrijven op de kiezerslijst (net als sommige niet-EU-staatsburgers). In een volgend artikel verneemt u hier meer over.

INFO

verkiezingen@1030.be