Joggingparcours en groene promenade rond het Josaphatpark

UPDATE 26/06: Heropening van de kruisingen op de as Voltairelaan/Deschanellaan. Tot en met 31 juli, behoud van de huidige situatie rond het Josaphapark
 
UPDATE 20/05 : Om de lokale toegankelijkheid voor de bewoners van Deschanellaan te vergemakkelijken, zijn de twee kruisingen tussen de Lalaing Mast en Rogierlaan heropend. De andere kruisingen blijven afgesloten.

Afstand bewaren als je een luchtje gaat scheppen of even wilt ontspannen, is niet altijd eenvoudig. De gemeente Schaarbeek creëerde daarom een joggingparcours rond het Josaphatpark (binnenkort uitgevoerd) en een groene voetgangerspromenade in het midden van de Paul Deschanellaan en de Voltairelaan.

Ieder op zijn eigen tempo! Dat zou het motto van dit gemeente-initiatief kunnen zijn. Loper of wandelaar, iedereen moet veilig toegang kunnen krijgen tot de groene ruimtes, met respect voor alle andere gebruikers.

Het joggingparcours rond het Josaphatpark is de perfecte plaats om veilig te sporten, zonder dat iedereen elkaar in de weg loopt. Joggers wordt gevraagd om het parcours te volgen zodat er in het park plaats is voor gezinnen en wandelaars.

Het parcours in detail

Vanaf de rotonde Chazal loopt het parcours langs de Generaal Eisenhowerlaan, waarvan de strook langs het park voorbehouden is voor voetgangers en fietsers, tot aan de Azalealaan. Op dit stuk is autoverkeer enkel toegelaten in de richting van de helling.

Het parcours loopt verder langs de Azalealaan die momenteel als ontmoetingszone wordt gebruikt. Voetgangers mogen over de volledige breedte van de weg wandelen en de maximale snelheid bedraagt 20 km/u. Vanaf de Mast van Lalaing hebben auto's geen toegang meer tot de Azalealaan. De lokale bereikbaarheid en de parkeergelegenheid worden gehandhaafd.

Het parcours loopt verder langs de Ambassadeur Van Vollenhovenlaan die afgesloten is voor autoverkeer. Vervolgens komen de joggers op de Louis Bertrandlaan met een breed voetpad. Tot aan de Chazallaan is de ventweg van de Lambermontlaan voorbehouden voor voetgangers en fietsers die er in twee richtingen kunnen wandelen en fietsen. Als de joggers op de Chazallaan komen, lopen ze over het voetpad verder tot aan het startpunt.

Download het parcours in detail >>>

 

Veilig wandelen

Er bestond al een voetgangersweg in het midden van de Paul Deschanellaan en de Voltairelaan. Die werd echter onderbroken door verschillende kruispunten. Die kruispunten zijn voortaan afgesloten voor autoverkeer. De kruispunten met de dwarsstraten blijven echter wel toegankelijk voor het verkeer.

Die maatregelen werden door het College van Burgemeester en Schepenen goedgekeurd en opgenomen in een politieverordening. Het zijn voorlopige maatregelen die op elk moment ingetrokken kunnen worden en uiterlijk wanneer de huidige socialdistancingregels niet meer nodig zullen zijn.

Info: