Katten

Dat spreekt voor zich. U weet wellicht dat u als kateigenaar, buiten het geven van brokjes en knuffels ook een aantal wettelijke verplichtingen hebt.

Sinds 1 januari 2018 moeten alle katteneigenaren hun kat laten steriliseren. Om de bevolking van Schaarbeek te steunen, kent Schaarbeek een "premie voor de sterilisatie van een huiskat" toe, zowel voor katers als kattinnen. Ieder gezin krijgt een cheque van 50 € per kat die gesteriliseerd moet worden (met een maximum van 3 katten per gezin). Het saldo moet dan door het gezin worden bijgepast bij de dierenarts.

Zwerfkatten zijn niet vrijgesteld van sterilisatie. Schaarbeek laat ze inderdaad systematisch steriliseren dankzij een samenwerking met beroepsorganisaties, vzw's en Schaarbeekse dierenartsen.

Word voed(st)er van zwerfkatten in de gemeente

Schaarbeek, zoals vele andere Brusselse gemeenten, telt op zijn grondgebied vele kolonies zwerfkatten die niet-gedomesticeerd, dat wil zeggen wild zijn. Jaar na jaar stellen we vast dat het aantal zwerfkatten en kolonies onder controle blijft en dat de bevolking minder en minder klaagt over zwerfkattenkolonies (territoriaal sproeien, kattengekrijs tijdens het paarseizoen, kittens die sterven ...), dit dankzij de controle, het vangen en de sterilisatiecampagnes die de gemeente voert in samenwerking met dierenartsen en diverse partnerverenigingen, in het bijzonder vzw Ever'y Cat.

Deze aanpak is ook succesvol dankzij de hulp van burgers die door de gemeente zijn erkend en die de zwerfkatten voederen op verschillende plaatsen in de gemeente op duidelijk aangegeven plaatsen. Deze locaties worden zo ook geschikt voor het toezicht op de populatie wilde katten en ze vergemakkelijken sterilisatiecampagnes. Jij wilt ook graag helpen? Word een kattenvoeder door contact op te nemen met de gemeentelijke dienst Dierenwelzijn via deze formulier.

Identificatie en registratie van huisdieren

Als u wilt dat uw kat altijd de weg naar huis terugvindt, is het laten identificeren en registreren van uw kat de beste manier.

Elk Schaarbeeks gezin kan een aanvraag indienen voor een identificatiepremie voor huisdieren. De premies worden toegekend binnen de grenzen van het beschikbare budget.