Aan uw gevel

Een beetje natuur tegen de gevel maakt een straat zoveel mooier en zorgt voor meer biodiversiteit in de stad!

Echte voortuintjes

Als uw huis vooraan een achteruitbouwstrook heeft, kan een premie worden toegekend wanneer u werken uitvoert om deze achteruitbouwstreek in zijn originele staat te herstellen: in veel gevallen werd de achteruitbouwstrook namelijk heraangelegd tot een parkeerplaats. Met de premie voor ‘voortuintjes’ willen we u aanmoedigen om u in orde stellen; ze kan immers ook worden toegekend wanneer de inrichting van de achteruitbouwstrook het voorwerp uitmaakt van een vastgestelde inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften, waarvan u op de hoogte werd gebracht via een ingebrekestelling of waarschuwing (maar niet wanneer dat via een proces-verbaal gebeurde). 

Een premie kan ook worden toegekend indien u werken uitvoert om minstens twee derde van de totale oppervlakte van de achteruitbouwstrook waterdoorlatend te maken.

Een aanlegplan moet voorafgaandelijk ter goedkeuring worden voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen en moet aan de geldende regels voldoen.

Klimplanten aan uw gevel

Klimplanten zijn een andere mogelijkheid om de stad groener te maken.

Indien u eigenaar of huurder bent van een gebouw gelegen op het grondgebied van Schaarbeek mag u een klimplant laten groeien aan uw voorgevel, op voorwaarde dat zij de doorgang op het voetpad niet belemmert.

U hebt de keuze uit een vijftiental soorten klimplanten, groenblijvende of niet, aangepast aan de schaduw, de zon of half in de schaduw.

plantes grimpantes en façade