Ding mee naar de Erfgoedprijs 2024

De tweejaarlijkse Erfgoedprijs van de gemeente Schaarbeek werd in 2010 voor het eerste georganiseerd en is inmiddels toe aan zijn achtste editie! Het Schaarbeekse erfgoed is uitzonderlijk. De acties die worden ondernomen op het te bewaren en te promoten moeten dan ook worden aangemoedigd! De Erfgoedprijs wil privé-initiatieven en initiatieven van verenigingen die het onroerende erfgoed van de gemeente ten goede komen belonen.

 
 

In 2022 kende de jury de eerste prijs van de wedstrijd toe aan de eigenaars van een modernistisch huis uit de jaren 1950 aan de Clayslaan 10, voor de restauratie van hun gevel’.

Aan deze prijs is een bedrag van 3.600 euro verbonden dat onder de winnaars wordt verdeeld. De prijs beloont twee soorten projecten:

  1. restauraties van gebouwen door particulieren met respect voor de oorspronkelijke architecturale kenmerken;
  2. de werkzaamheden van verenigingen om het erfgoed onder de aandacht te brengen of te promoten met verschillende middelen (publicatie, tentoonstelling, enz.), en die te maken hebben met Schaarbeek.

Mogelijke projecten worden voorgelegd aan een jury die onafhankelijk is van de gemeente en bestaat uit:

  • mevrouw Gratienne Dubois, hoofd van de dienst pedagogiek en media van Civa
  • mevrouw Alice Graas, strategiecoördinator Art Nouveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Erfgoed & Cultuur
  • de heer Thomas Greck, architect
  • de heer Benjamin Zurstrassen, conservator van het Hortamuseum

In 2022 kende de jury de eerste prijs van de wedstrijd toe aan de eigenaars van een modernistisch huis uit de jaren 1950 aan de Clayslaan 10, voor de restauratie van hun gevel. De tweede prijs ging naar de eigenaars van een huis aan de Daillylaan 72 voor de restauratie en het behoud van glas-in-loodramen (binnen). Tot slot werd er een derde prijs uitgereikt aan de eigenaars van Thomas Vincottestraat 45 voor het vervangen van een beschadigde voordeur. In de categorie "Verenigingen die projecten ontwikkelen om het erfgoed van Schaarbeek onder de aandacht te brengen" kreeg de vereniging ARCHistory de prijs voor haar project ARCHICOLORS, seizoenen 1 en 2.

Alle info over de eerdere edities:

Erfgoedprijs | Schaarbeek (1030.be)

Deelnameformulier (pdf)

Of op aanvraag bij de dienst Erfgoed: patrimoine@1030.be 02 240 34 82

Uiterste datum voor de kandidatuurstelling: vrijdag 4 oktober 2024 om 12.00 uur

Stuur het volledige en enkele foto’s in jpeg-formaat naar: erfgoed@1030.be

Reglement van erfgoedprijs 2024

Reglement zijn ook beschikbaar bij de dienst Erfgoed: erfgoed@1030.be