Geschiedenis van de straat: François Rigasquare

Kent u de geschiedenis van uw straat? We nodigen u uit om de mooiste anekdotes over de straten van Schaarbeek te ontdekken. Vandaag: François Rigasquare

Dit trapeziumvormige plein bevindt zich in de zogenaamde Monplaisir-wijk en strekt zich uit over de Huart Hamoirlaan.

 

 
 

 

Ingenieur Octave Houssa tekende in 1904 zijn plan voor de heraanleg van de wijken Monplaisir en Helmet. De wegenwerken vonden plaats van 1909 tot 1910.

 

 
 

 

In 1909 besliste het Gemeentecollege om dit plein te vernoemen naar een Belgische componist en violist: Pierre François Riga (1831-1892), die in Schaarbeek woonde en overleed.

 

 
 

 

Het belangrijkste monument op het plein is de Kerk van de Heilige Familie. De wijken Monplaisir en Helmet bleven lang zonder kerk. In 1892 vestigde de vrouwelijke religieuze congregatie van de Heilige Familie zich in de oude gebouwen van het Walckiers-domein (Chaumontelstraat). In 1893 werd een voorlopige kapel ingericht in een oude schrijnwerkerij. De werken aan de huidige kerk startten in 1900, naar de plannen van architect Émar Collès. Het gebouw in neogotische stijl zou lange tijd onafgewerkt blijven. Pas in 1937 werden het schip en de toren gebouwd in art-decostijl, volgens de plannen van Vandendael en geïnspireerd op de basiliek van Koekelberg. De klokkentoren werd in 1943 gedemonteerd door de Duitse bezetter om het luchtverkeer niet te hinderen. Pas in 1964 werd hij opnieuw in ere hersteld.

 

 
 

 

De andere gebouwen rond het plein tonen de burgerlijke kant van de omgeving. De meeste privéwoningen zijn gebouwd tussen 1910 en 1917 in eclectische stijl en de stijl van de Schone Kunsten. In 1903 richten de Dames de la Sainte-Famille een jongensschool op aan het toekomstige plein. Dit zou in 1928 het Institut Champagnat worden. De huidige gebouwen van deze school werden vanaf 1914 gebouwd door architect Frans Hemelsoet.

Het plein is zeer bosrijk en telt ook enkele opmerkelijke soorten die door de Commissie voor Monumenten en Landschappen werden geïnventariseerd, zoals deze kastanjeboom die zich aan het zuidwestelijke uiteinde bevindt en een omtrek meet van 335 cm!

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de dienst Gemeentearchieven: archieven@schaarbeek.irisnet.be

 

© Alle rechten voorbehouden