Ongekende deelname van minderjarigen van 16 jaar en ouder aan de Europese verkiezingen!

Stemmen is uiteindelijk verplicht geworden voor Belgische 16- en 17-jarigen.

Nieuw voor de Europese verkiezingen op 9 juni: Belgische minderjarigen van 16 jaar en ouder worden automatisch ingeschreven op de kiezerslijst, en zijn  stemplichtig. Om hen aan te moedigen deel te nemen aan deze democratische uitoefening, heeft Schaarbeek een speciaal object geplaatst in het gemeentehuis: een nagebouwd stemhokje, versierd door Brusselse jongeren.

De gemeente Schaarbeek heeft positief gereageerd op het project “Adopteer een stemhokje”, dat is opgezet door het Verbindingsbureau van het Europees Parlement in België, in samenwerking met Visit.Brussels en de Brusselse regeringscommissaris die verantwoordelijk is voor de relaties met de Europese instellingen.

De vzw Propaganza versierde samen met Brusselse jongeren een “nagebouwd” stemhokje (een stemhokje is een cabine waarin kiezers in alle rust, uit het zicht, hun stem kunnen uitbrengen). Dit stemhokje bevindt zich op het gelijkvloers van het gemeentehuis (naast kantoor 0.06) en is een werk gemaakt door jongeren, voor jongeren. Het nodigt hen uit om mee te doen met en meer te weten te komen over de komende verkiezingen voor het Europees Parlement (9/06/2024).

Een QR-code die op het stemhokje wordt weergegeven, leid je naar het online platform samen.eu. Deze website bied je de kans om deel te nemen aan een gemeenschap met uitwisseling over de Europese instellingen en de verkiezingen. Iedereen kan zich aanmelden om regelmatig informatie te ontvangen.

INFO

elections.europa.eu

samen.eu