Zaal van Crossingstadion omgevormd tot COVID-19-testcentrum

Sinds enkele weken is de verspreiding van het coronavirus exponentieel toegenomen. De nood aan extra testcapaciteit is dan ook bijzonder groot. Onze Burgemeester had in de zomer al voorgesteld om in Schaarbeek een testcentrum op te richten. Een nieuw testcentrum is operationeel sinds 12 november in de zaal van het Crossingstadion (Algemeen Stemrechtlaan).Le centre de testing du Crossing en chantier
Het testcentrum in aanbouw.

In een dichtbevolkte gemeente zoals de onze is een lokaal en eenvoudig toegankelijk testcentrum haast een noodzaak. De medische gemeenschap in Schaarbeek (huisartsen, ziekenhuizen, medische centra, enz.) had bovendien dezelfde vraag. Het aantal testaanvragen is immers amper bij te houden. De Burgemeester, die voortdurend pleit voor coherente maatregelen in het Brussels Gewest, heeft er steeds op aangedrongen om het testcentrum te laten aansluiten bij de strategie van de GGC. De GGC wil in totaal 9000 tests per dag afnemen, met de opening van zeven centra in het hele gewest. Dat vermindert de druk voor artsen en ziekenhuizen.

 


Het testcentrum in aanbouw.

 

Beheerd door het Rode Kruis

De organisatie van zo'n centrum is in alle opzichten een enorme klus: organisatorisch, technisch, human resources, financieel... Een geschikte locatie en een overkoepelende structuur waren dan ook onontbeerlijk. Sinds 2 maanden is de gemeente met de GGC op zoek naar oplossingen om het project zo efficiënt mogelijk op poten te zetten. Gezien de grootte van de locatie, de eenvoudige toegang, de parkeerplaatsen, de mogelijkheid om de stroom van te testen personen gemakkelijk te beheren, de beschikbare ruimte voor de teams op het terrein en de apparatuur, is de zaal van het Crossingstadion de beste oplossing. Het Rode Kruis zal instaan voor de dagelijkse coördinatie en organisatie.

In de mate van het mogelijke zal de gemeente proberen alternatieve oplossingen te vinden voor de sportclubs die de zaal gebruiken. We willen hen bedanken voor hun flexibiliteit en hun deelname aan deze grote collectieve inspanning om het virus te bestrijden.

Het centrum – dat niet enkel voor Schaarbekenaars de deuren opent – is operationeel sinds 12 november (Maandag tot en met Zaterdag 9u-17u, tot 31 maart 2021). Tests worden enkel afgenomen op afspraak of op vertoon van een medisch voorschrift of een PCR-code (ontvangen van de contacttracers).

 

 

Le centre de testing du Crossing en chantier
Het testcentrum in aanbouw.