Onze bomen zijn in goede handen

De tuinmannen en snoeiers van de gemeente vinden altijd creatieve oplossingen om onze bomen te beschermen.

In het Josaphatpark hebben onze medewerkers een laag natuurverf op een boom aangebracht om hem tegen de zon te beschermen.

Op het Boogschuttersplein hebben de tuinmannen compost en stro rond de jonge bomen gelegd. Zo blijft de grond langer vochtig.

Beschermd tegen de zon

Als u over de Azalealaan langs het Josaphatpark wandelt, kijkt u misschien wel verrast op als u de witgeverfde stam van een boom ziet. "Veel wandelaars hebben ons al aangesproken en gevraagd of er vandalisme in het spel is. Gelukkig is dat niet het geval. We hebben de boom geverfd om de schors tegen de brandende zon te beschermen", vertelt Maxime Vanongeval, verantwoordelijk voor de bomen in Schaarbeek.

Deze indrukwekkende boom is een beuk. Die soort groeit beter in de schaduw en is gevoelig voor de zon. Vroeger werd hij door twee kastanjebomen tegen de zonnestralen beschermd. Een boom is omgevallen en de andere boom is gekapt omdat hij ziek was. Deze arme beuk is nu dan ook volledig blootgesteld aan de zon en zijn schors heeft zwaar te lijden onder de brandende zonnestralen.

"Om de boom te beschermen, hebben we er een laag kalkverf op aangebracht. Dat is een witte en biologisch afbreekbare verf. Het is een tijdelijke oplossing want we hebben ondertussen struiken rond de boom geplant. Als de struiken voldoende gegroeid zijn, is de beuk opnieuw op een natuurlijke manier beschermd", vertelt Zied Chaabane, conservator van het Josaphatpark.

De groei van jonge bomen stimuleren

Op het Boogschuttersplein, bovenaan het Josaphatpark, heeft de grond niet voldoende voedingsstoffen om struiken te laten groeien. De zandgrond houdt het water moeilijk vast en de wortels van jonge bomen kunnen er moeilijk gedijen.

"We helpen die jonge bomen een handje door een kuil rond hun stam te graven. Die kuil vullen we dan met mest en compost. De strovezels en de humus van de compost houden het water langer vast", vertellen Zied en Maxime. Zo kunnen onze jonge bomen de nodige voedingsstoffen gemakkelijker opnemen.

Alle info over het beheer van de groene ruimtes in Schaarbeek >>>