Pogge - Participatief budget

 

Nieuwe moment om uw project te introduceren : voor 1 oktober 2019.

Selectie : 5 november 2019 - 18:30

Reglement & algemene modaliteiten >>>

 

Weer een nieuwigheid in het Duurzame Wijkcontract (DWC) Pogge: RenovaS, dat de DWC in Schaarbeek beheert, voorziet een budget voor projecten die volledig door de inwoners van de wijk worden gedragen. En de jury die de projecten selecteert, bestaat ook uit andere inwoners .

De vorige Schaarbeekse DWC’s steunden al projecten die het buurtleven verbeterden. Maar die werden door de plaatselijke verenigingen gedragen. Het was niet mogelijk om projecten te steunen die door de inwoners zelf werden bedacht.

Voor het DWC Pogge (gelanceerd in 2017) wou RenovaS hier iets aan doen, door een bijzonder participatief budget te voorzien. Ieder jaar wordt ongeveer 40.000 € van het budget voor dit DWC volledig gebruikt om door de inwoners gedragen projecten te financieren. Burgerparticipatie staat ook centraal bij de selectieprocedure voor deze projecten: om het even welke inwoner van de wijk kan deel uitmaken van de selectiejury.

Totale burgerparticipatie

Om het gebruik van dit budget te omkaderen, hebben de inwoners zelf een reglement opgesteld, met de hulp van RenovaS en Collectiv-a, een vereniging die gespecialiseerd is in participatief bestuur. De inwoners kunnen dit reglement ieder jaar herzien. Ze kunnen er dus mee doen wat ze willen, om te voorzien in de behoeften van de wijk en de waarden van het wijkcontract.

Sinds het begin van dit Wijkcontract konden de inwoners al 13 burgerprojecten opstarten,” aldus Estelle Castadot, missieverantwoordelijke bij RenovaS die zich in het bijzonder bezighoudt met de opvolging van participatieve projecten. De laatste selectievergadering vond in november plaats: de jury selecteerde 7 nieuwe projecten die binnenkort van start zullen gaan.

In de Poggewijk besloten de inwoners om zeer uiteenlopende projecten te steunen, die op elk soort publiek mikken: alle geslachten, alle culturen, alle leeftijden… Sommige projecten worden gesteund door 2 inwoners, andere worden gedragen door 20 burgers,” gaat Estelle Castadot verder.

Lopende of afgeronde burgerprojecten

Talen anders leren!

Doel van dit project is de inwoners te begeleiden bij het ontdekken van de Franse taal, via diverse creatieve workshops.

 

 

Marionetten: van plastische creatie tot theater

Van het modelleren tot het aankleden, in 10 sessies maken de deelnemers aan de workshop poppen en leren ze die bespelen. Daarna volgt een publieke voorstelling tijdens een straatfeest.

 

 

Ciné sur cour

Een filmclub voor de inwoners van de wijk. Een keer in de maand - op woensdag - is er een film voor volwassenen en een film voor kinderen.

Meer info >>>

 

Moestuin in l’Entrepote

Aanleg van een collectieve moestuin voor en door de inwoners van de wijk. Organisatie van pedagogische activiteiten voor groot en klein rond het thema "telen in de stad".

 

 

Elektriciteitskasten

Verfraaiing van de wijk door de inwoners. Zij deden een beroep op een kunstenaar om de elektriciteitskasten te beschilderen, op basis van de keuze van de inwoners. Organisatie van een wandeling rond dit thema.

 


© Caroline Coulie

 

Avanti Pogge

Ontmoeting tussen de inwoners van de wijk en uitwisseling rond nuttige projecten voor de wijk.

 

 

Avanti Pogge 2

Wijkfeest in de Vleugelsstraat.

 

 

Breiwerk aan de bomen

Eerst breien en dan de bomen aankleden om de wijk te verfraaien.

 

 

Aanleg van de tuin van het Medisch Huis Neptune

Realisatie van een natuurhoekje in de tuin van het Medisch Huis Neptune, met informatieposters.

 

 

Pimp my street

Sensibilisering rond verkeersveiligheid in de wijk en verfraaiing van de openbare ruimte door middel van street art op zebrapaden en breiwerk aan de bomen.

 

 

Dans en percussie

Workshops dans en percussie voor jongeren.

 

 

Boekenbox

Plaatsing van een boekenbox in de wijk. Iedereen kan er een boek deponeren en een ander meenemen.

Kennismaking met Indonesische muziek

Concert met Indonesische muziek voor gezinnen.

De laatste geselecteerde projecten

  • Talen anders leren en Ciné sur cour: twee reeds eerder geselecteerde projecten (zie hiernaast).
  • Bûûmplanters Pogge: workshops en groenbeplanting in de wijk.
  • Van Colignon naar Bertrand: geleide wandelingen in de Poggewijk voor en met de inwoners.
  • We love Pogge! : straatfeest en wijkdecoratiewedstrijd.
  • Workshops zero waste en landbouw in de stad voor de inwoners van de Poggewijk.
  • Homezik: muziek en videoclips maken met de inwoners van de Poggewijk.

Projectoproep

Inwoners van de Poggewijk? Dien uw project in tegen 08/02 (selectie op 26/02).

Formulier >>>