De tussenkomst van het OCMW

logo CPAS Schaerbeek

Het OCMW van Schaarbeek komt in veel situaties en onder bepaalde voorwaarden tussen voor de inwoners van de gemeente. Sommige diensten van het OCMW zijn beschikbaar voor alle inwoners van Schaarbeek en niet alleen voor personen die een leefloon krijgen.

Een zeer gevarieerd aanbod

Het OCMW biedt hulp op diverse vlakken, zoals de toekenning van een leefloon, financiële hulp om deel te nemen aan culturele activiteiten, betaling van medische kosten, hulp bij het zoeken naar een woning, de opname in een rust- en verzorgingstehuis, het onderhandelen van een afbetalingsplan of bij het zoeken naar werk. Het OCMW kan tussenkomen in veel gevallen en onder bepaalde voorwaarden.

U wilt graag hulp krijgen van het OCMW?

Ga eerst en vooral naar het Onthaal (Reyerslaan 70, 1030 Schaarbeek, ingang straatkant) en neem een ticket “eerste bezoek” aan de zuil bij de ingang. U kunt een identiteitsbewijs meebrengen (identiteitskaart, paspoort, inschrijvingsbewijs …). Een medewerker aan het onthaal zal uw dossier opstellen en een afspraak maken met uw maatschappelijk assistent(e). Bij uw eerste bezoek krijgt u de lijst van documenten die u moet meebrengen naar de afspraak. Op die afspraak kan uw maatschappelijk assistent(e) u ook doorverwijzen naar andere gespecialiseerde diensten van het OCMW. Na uw gesprek volgt er een huisbezoek.

De dienst PSI, Personen in illegale of onregelmatige situatie van het OCMW komt ook tussen voor personen zonder papieren voor dringende medische hulp. Iedereen die zich in deze situatie bevindt, mag ook naar het Onthaal komen. 

Wie graag contact wil opnemen met het Departement Energie en Schuldbemiddeling of de Dienst Huisvesting mag de betrokken diensten rechtstreeks contacteren zonder vooraf een dossier te laten opmaken aan het Onthaal.