Schaarbeek komt in actie voor cultuur en kunstenaars

Gezien de omvang en de intensiteit van de gezondheidscrisis heeft de gemeente Schaarbeek verschillende ondersteuningsplannen uitgewerkt als aanvulling op de acties op federaal, communautair en gewestelijk niveau. Om de culturele en artistieke sector in Schaarbeek te ondersteunen, heeft de gemeente een ondersteuningsplan uitgewerkt. Het plan is opgebouwd rond verschillende pijlers, waarbij programmering en ondersteuning van culturele actoren en kunstenaars worden gecombineerd.

Dankzij de synergieën tussen de Franstalige en de Nederlandstalige culturele diensten en het cultureel centrum van Schaarbeek is onze gemeente erin geslaagd een zeer uitgebreid ondersteuningsplan uit te werken. Zo kunnen we een maximum aan solidariteit bieden aan een maximaal aantal kunstenaars en culturele actoren uit Schaarbeek die sterk getroffen zijn door de gezondheidscrisis.

Een festival in de straten van Schaarbeek

Door de pijler "programmering" in het cultureel ondersteuningsplan kunnen Schaarbeekse kunstenaars hun kunst blijven beoefenen en kan het publiek blijven genieten van cultuur, binnen de geldende gezondheidsmaatregelen. Afgelopen zomer bood het We Need You Festival, onder leiding van het cultureel centrum van Schaarbeek, in verschillende wijken openluchtconcerten en -voorstellingen aan van dans, theater en circus. Maar ook een tentoonstelling rond het thema "Vacances reinventées" op de muren van de MIVB-stelplaats op de Haachtsesteenweg en een wandeling om speciaal gemaakte illustraties te ontdekken op de voetpaden en de vensters van sommige huizen. Er werden ook concerten georganiseerd in rusthuizen.

Speciale Kilti-mandjes van Schaarbeek

Onze twee culturele diensten hebben ook een 100% Schaarbeekse versie van de Kilti-cultuurmandjes gecreëerd, in samenwerking met de vzw Bah Voyons! Dit 1030-Kilti-mandje nodigt het publiek uit om culturele plaatsen en kunstenaars uit Schaarbeek te ontdekken. De gemeente zal binnenkort ook huurcheques aanbieden waarmee kunstenaars gebruik kunnen maken van creatieve en repetitieruimtes in Schaarbeek.

Meer info over het Kilti-mandje >>>