Steeds meer gebruik van zachte mobiliteit

Minder auto’s en meer fietsen: de gewoontes van de Brusselaars veranderen. Ook het gemeentepersoneel van Schaarbeek past zijn gewoontes aan... en sneller dan gemiddeld! Ondertussen gebruikt al driekwart van hen zachte vervoersmiddelen om naar het werk te komen. Sinds de peiling van het bedrijfsvervoerplan in 2014 is het aantal fietsers onder hen verdubbeld. Slechts 25% van hen komt met de auto of de motor naar het werk.

 

Om de drie jaar bevraagt de gemeente de vervoersgewoonten van haar personeel om een bedrijfsvervoerplan te verwezenlijken. De resultaten zijn uitstekend, zelfs veel beter dan gemiddeld in de rest van het Brussels Gewest. 75% van het Schaarbeekse gemeentepersoneel maakt gebruik van zachte vervoersmiddelen (openbaar vervoer, fiets, te voet) om naar het werk te komen. Het gemiddelde in Brussel is 62%.

Positief voor alle Schaarbekenaren

De inspanningen van het gemeentepersoneel zijn goed voor henzelf en de planeet, maar ze ontlasten ook onze wegen. Het is dus positief voor alle Schaarbekenaren.

Als minder dan een kwart van het gemeentepersoneel met de auto of de motor naar het werk komt, is dat een drastische vermindering tegenover 2014 (toen was dat nog 38%). De fiets is populairder geworden: nu gebruikt 23% van het personeel het vervoersmiddel tegenover 10% 3 jaar geleden.

Aansporingen voor het personeel

De uitstekende cijfers zijn ook het resultaat van het beleid van de gemeente om haar personeel aan te moedigen zijn gewoontes te veranderen. Er is net een nieuw actieplan met 24 maatregelen gelanceerd. Het doel: de goede tendensen nog kracht bijzetten. Het plan omvat vormingen, informatie en aansporingen om mee te doen met het gemeentepersoneel.