Taekwondo kampioenen

Ze zijn allemaal tussen 12 en 16 jaar oud en hebben talent! Ze doen aan taekwondo in Schaarbeek, dankzij de vereniging Same Same Brussels. Hoewel het pas hun eerste deelname aan het Belgisch kampioenschap in hun discipline was, kwamen ze al meteen met een medaille naar huis! Een gesprek met de Schaarbeekse kampioenen in de dop.

Ze doen allemaal al enkele jaren aan taekwondo in Schaarbeek. Ze kennen hun sport door en door. “Je moet punten scoren met de voeten,” legt Kamal uit. “Of met de armen,” voegt Ines eraan toe. “Je moet lenig, maar ook sterk zijn. Want als je je tegenstander niet hard genoeg raakt, scoor je geen punten. “

Taekwondo is hun hobby en hun passie. “Op die leeftijd raakt men gehecht aan deze sport, maar begint men ook specifieke doelstellingen vast te leggen,” aldus de coach Youssef Abslimou. “Aanvankelijk deden we niet mee aan wedstrijden. Jaouad Achab, wereldkampioen taekwondo die soms bij ons kwam trainen, vertelde me dat onze jongeren veel talent hebben en dat ze klaar waren voor wedstrijden.

3 gouden medailles!

Daarop besloten de Schaarbeekse jongeren om aan wedstrijden mee te doen. En al bij hun eerste Belgisch kampioenschap boekten ze succes: Ines, Mohamed Amine en Kamal wonnen een gouden medaille, Hamza een zilveren en Nisrin een bronzen.

Zelf verwachtte ik geen medaille,” zegt Ines. “Ik had veel stress voor deze wedstrijd. Maar ik wist dat de anderen gingen winnen!“ “Dat is normaal, we zijn allemaal heel sterk,” aldus een bescheiden Hamza.

Maar het Belgisch kampioenschap is niet het eindpunt. Natuurlijk dromen ze van overwinningen. "In de eerste plaats zou ik graag een zwarte gordel halen,” benadrukt Mohamed Amine. Kamal van zijn kant wil nog verder gaan. “Ik ga elke dag trainen om naar de Olympische Spelen te gaan. “

Same Same Brussels zet jongeren aan tot sport en cultuur

Same Same Brussels, gevestigd in het hart van de Poggewijk, is een Schaarbeekse socioculturele vereniging die culturele en sportactiviteiten organiseert voor jongeren. “Eerst organiseerden we lessen taekwondo, voetbal en basketbal,” aldus Youssef. Dankzij de subsidies in het kader van het Duurzame Wijkcontract Pogge kon de vereniging meer activiteiten aanbieden. “Nu organiseren we ook een huiswerkschool voor jongeren en sociale permanentie, maar ook lessen audiovisuele technieken en theaterlessen.

 

Same Same Brussels asbl