2011

Samenstelling van de jury

  • Laurence Creyf, Architecte (bureau Vanden Eeckhoudt-Creyf architectes);
  • Daniel Delgoffe, Architect (bureau AADD);
  • Ta Yang Hsu, Architect, auteur van het Livret d’Architecture contemporaine à Bruxelles;
  • Hubert Lionnez, Architect (bureau Karbon) en docent aan de Faculteit Architectuur La Cambre Horta;
  • Ariane Van Craen, Architecte (bureau ZED Architects), docente aan de l’UCL.

Laureaten

De jury benadrukt ook de kwaliteit van de volgende projecten:

1e prijs: Transformatie van een oud atelier in twee woningen, Helmetsesteenweg, 54

Architecten : a-practice et VLA architecture

Verbouwing tot twee hedendaagse woningen van een oud industrieel gebouw, een oude fabriek van plastic mapjes en gesitueerd in een dichtbebouwde huizenblok.

Het project ondersteund door een mede-eigenaar heeft een oud gebouw nieuw leven kunnen inblazen en heeft tegelijk ook gebruik gemaakt van de kenmerken van dit industriële erfgoed. De volumetrie van het gebouw is in zijn originele staat hersteld. De oorspronkelijke materialen, de volumes binnen, de structuur en de doorzichten naar buiten zijn behouden.

Het resultaat van die respectvolle transformatie zijn twee even grote kwaliteitsvolle woningen in drie niveaus met elk een eigen identiteit en sfeer. 

Vooral de integratie van brute materialen, ofwel originele ofwel nieuwe (beton) opent een interessante dialoog tussen het nieuwe en het oude en geeft een speciaal karakter aan de ruimtes, zelfs een vorm van poëzie.

Helmet 54 - escalier

2e prijs: bouw van een kantoorgebouw van 7.400 m², Urbain Britsierslaan 5

Architecten :Architectes Associés

Bureaunieuwbouw “AEROPOLIS II”, innovatief op alle vlakken – architecturaal en energetisch!

Dit kantoorgebouw onderscheidt zich van standaard kantoorgebouwen door zijn aandacht voor architecturale kwaliteit. Een “huid” is zorgvuldig ontworpen en op de vier gevels aangebracht.  Het is het resultaat van een uitgebreide studie over de energetische performantie die het gebouw moest halen zonder de architecturale en esthetische aspecten uit het oog te verliezen. Hoewel het een ondoordringbare hoge massa (tot 71%) is, zorgt het asymmetrische aspect voor een dynamische schijn en toont het volume afhankelijk van de positie van de kijker op een andere manier.

Dit gebouw is ook een voorbeeld op het vlak van duurzame ontwikkeling. Het energieverbruik is gereduceerd tot het uiterste minimum door specifieke technieken van passieve woningen toe te passen (temperatuurcontrole, integratie van een aardwarmtewisselaar, een ventilatiesysteem voor ‘s nachts, versterkte isolatie...), maar ook door het architecturale concept zelf (compact volume, flexibele ruimtes, optimaal evenwicht vol/leeg, prefab-gevel-elementen...). Dat heeft de duurtijd van de werken en dus de energie-uitgaven verbonden met de uitvoering verminderd. Er is ook speciale aandacht gehecht aan een mogelijke herbestemming van de bureaubladen in de toekomst.

Dit gebouw toont aan dat het mogelijk is om een hedendaags, ecologisch en duurzaam kantoorgebouw in de stad te bouwen.

Aéropolis

Vermelding: Volledige renovatie van een eengezinswoning, Hollestraat 42

Architecten : M Architecture

Een exemplarisch renovatieproject van een typisch Brusselse rijwoning die uitblinkt door haar eenvoud en functionaliteit en die een grote vaardigheid uitstraalt. Het onderscheidt zich door zijn zoektocht naar innovatieve en spaarzame details die de woning een persoonlijkheid en een fris voorkomen geven. Het is een voorbeeld dat perfect illustreert hoe het mogelijk is om helderheid, comfort, functionaliteit en poëzie in een woning met een beperkt budget te verenigen en toch aandacht te kunnen schenken aan materialen en details.

Vermelding: "Transformatie van een houd handelspand in twee eengezinswoningen", Grote bosstraat 132

Architecten : Atelier De Visscher & Vincentelli

In een dichtbebouwde huizenblok staat een geslaagde verbouwing van een oude matrassenwinkel in twee woningen, gebouwd over de hele diepte van het 35 meter lange perceel: een eerste bescheiden woning is volledig op de straat gericht en het andere grotere en luxueuzere maakt gebruik van de hele lengte van het perceel. Deze grote woning heeft veel ruimtelijke kwaliteiten, geniet ten volle van natuurlijk licht dankzij de centrale patio en de terrassen en biedt interessante en verrassende interacties met buiten.