Tot 15 augustus wordt er niet aan onze bomen geraakt

In heel wat Schaarbeekse tuinen bloeien hoge bomen die een toevluchtsoord zijn voor de biodiversiteit. Vanaf het voorjaar maken vogels en kleine zoogdieren hier hun nest. Om hen te beschermen is het verboden om uw bomen te kappen of te snoeien, behalve wanneer dat om dringende veiligheidsredenen nodig is.

Als u merkt dat iemand van plan is een boom te kappen of te snoeien, aarzel dan niet om foto's te nemen en contact op te nemen met de politie (02/249 22 11), Leefmilieu Brussel (02/775 75 75) of de dienst Stedenbouw van de gemeente Schaarbeek (02/244 75 11) zodat we kunnen proberen voorkomen dat de boom wordt geveld.

Als u een boom kapt zonder stedenbouwkundige vergunning of als u zich niet houdt aan de nestbeschermingsperiode, riskeert u een boete. Voor het welzijn van de wilde dieren en uw bomen kunt u dit werk het beste uitstellen tot het einde van de zomer.

Een essentiële ecologische rol

In Schaarbeek wil de gemeente zoveel mogelijk grote bomen op de binnenterreinen van de huizenblokken behouden. Ze bieden schaduw en maken de temperaturen tijdens een hittegolf draaglijker. Bovendien dienen ze als natuurlijke afscherming en vervullen ze een essentiële ecologische rol. Ze zijn niet alleen een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen klimaatopwarming, maar dragen ook bij aan een beter stedelijk milieu en aangenamer leven in de stad.

Info: