Premies voor burgerinitiatieven om een project rond klimaat of duurzame ontwikkeling op te starten (Burger/Vereniging/Bedrijf)

Wilt u een project opzetten op het gemeentelijke grondgebied – een buurtkeuken, een fietsatelier, een windmolen in de wijk, een filmdebat over de klimaatproblematiek ... –, maar beschikt u niet over de middelen? Aarzel niet langer om de stap te zetten! De gemeente Schaarbeek steunt burgerinitiatieven om een project rond klimaat of duurzame ontwikkeling op te starten. Het gaat om premies tot 4500 euro.

Welke projecten?

De projecten hebben experimenten en acties tot doel die inspelen op de uitdagingen van het door de gemeente goedgekeurde Klimaatplan. Zij richten zich op een of meer van de volgende thema's: energie, openbare ruimte en natuur in de stad, mobiliteit, afvalbeperking, duurzame voeding, duurzame economische transitie en bewustmaking rond de gevolgen van onze levensstijl op het klimaat. Deze initiatieven moeten collectief zijn, moeten bestemd zijn voor de inwoners van Schaarbeek en moeten ook na de periode van ondersteuning blijven bestaan. Alle details staan vermeld in het reglement.

Wie kan een project indienen?

De oproep voor projecten is bedoeld voor groepen van inwoners of vereniging(en) van Schaarbeek.

Hoe een project voorstellen?

Voer uw aanvraag online in via de knop 'De procedure starten'. De voorgestelde projecten worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Als u niet over een computer beschikt, kunt u de aanvraag indienen via de diensten Milieuraadgeving en Klimaatplan, aan het loket en op afspraak.

Wanneer een project indienen?

De aanvragen voor premies kunnen op ieder moment van het jaar worden ingediend. De jury die voorstellen doet voor de toekenning van subsidies aan het College komt twee keer per jaar bijeen:
  • 15 april,
  • 15 oktober.
Op deze data onderzoekt de jury de projecten die sinds de datum van de laatste juryvergadering (d.w.z. de laatste vier maanden) zijn ingediend en doet zij na dit onderzoek een voorstel aan het College voor de toekenning van subsidies. Deze steun zal worden toegekend binnen de beschikbare grenzen: er is een totaal jaarlijks bedrag van 45.000 euro beschikbaar, met een maximum van 4.500 euro per project. 90% van het toegekende bedrag wordt betaald bij de aanvang van het project; de resterende 10% wordt betaald na indiening van een projectevaluatieverslag. Alle details staan vermeld in het reglement.

Voorbeelden van in 2023 geselecteerde projecten

  • Fietsbieb / Vélothèque Schaarbeek: oprichting van een fietsbieb waar leden tijdens het jaar kinderfietsen kunnen ontlenen en wisselen.
     
  • Levens- en zorgtuinen: activiteiten voor vrouwen die (terug) willen leren vaste planten te kweken: aromatische planten voor in de keuken, geneeskrachtige planten die preventief of als alternatieve geneesmiddelen kunnen gebruikt worden, en verfplanten om te gebruiken tijdens textielcursussen.
     
  • Ontwikkeling van wijkcompostplaatsen en beplanting: technische afwerking van de collectieve compostplaatsen Riga en Walckiers, communicatie en bewustmaking over de 2 compostplaatsen en beplanting van 16 boomperken in de wijk.
     
  • Participatief restaurant La MarMeet: het doel is om samen met buurtbewoners te koken en/of een maaltijd te delen om ontmoetingen en sociale vermenging te stimuleren, met gezonde, duurzame en toegankelijke voeding, en waarbij de lage solidaire prijs het makkelijker maakt om elkaar financieel te helpen.
     
  • Compost Mauranesquare: ontwikkeling en beheer van een wijkcompostplaats met de bewoners en diverse spelers van de wijk, en organisatie van activiteiten door de sociale kruidenierswinkel EPISOL omtrent de recyclage van het dagelijkse afval.
     
  • Milieuworkshops om de impact van onze levensstijl op het klimaat te verminderen: ondersteuningsproject met de bedoeling bepaalde deelnemers aan alfabetiseringscursussen in staat te stellen zich opnieuw vaardigheden en kennis met betrekking tot duurzame ontwikkeling en klimaatkwesties eigen te maken en door te geven aan andere cursisten.
     
  • Energiedelen in de Choméwijk: voorbereiding en effectieve opstart van het energiedelen binnen de Lokale Energiegemeenschap van de Choméwijk. Het doel is om op technisch, administratief en financieel vlak een continu beheer te verzekeren van het project tussen consumenten en producenten.
     
  • Kidical Mass: organisatie van feestelijke fietstochten voor kinderen om meer ouders aan te zetten om samen met hun kinderen te fietsen en zo een actieve mobiliteit te bevorderen.
    Boodschappen voor iedereen (bakfiets): bepaalde winkels, waaronder de sociale kruidenierswinkel EPISOL, toegankelijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit, zieken, ouderen, enz. Om aan de behoeften van deze doelgroepen te voldoen zouden de boodschappen per elektrische bakfiets geleverd worden. De fiets zal ter beschikking staan van de buurtbewoners.
    Afvalbeheer bij evenementen: het cabaret l’Os à Moelle uitrusten met herbruikbaar vaatwerk en sensibiliseringstools voor een optimaal afvalbeheer tijdens evenementen voor het grote publiek. Dat herbruikbare vaatwerk zal ter beschikking gesteld worden van de wijk.
    In Limbo: organisatie en coördinatie van workshops rond upcycling met materialen die zijn opgeslagen in het magazijn, en met de hulp van socioculturele spelers en buurtbewoners.
Betrokken dienst(en)