Steun voor gevelbeplanting (Burger/Vereniging/Bedrijf)

Verfraai uw gevel met een klimplant!
Onlangs werd een nieuwe procedure ingevoerd: de gemeente zorgt voor de plaatsing van de bloembak en de bevestiging van de leikabel(s) aan de gevel. Als inwoner hoeft u zich enkel nog bezig te houden met de aankoop van de potgrond, de plant en de plaatsing hiervan met de hulp van de dienst Milieuraadgeving. Aarzel niet!
 
U bent eigenaar of huurder van een woning in Schaarbeek en wilt meer beplanting tegen de voorgevel? Aarzel dan niet langer! De gemeente Schaarbeek helpt de Schaarbekenaren hierbij, op voorwaarde dat ze een plant kiezen die de doorgang op het voetpad niet belemmert en dat ze die onderhouden.
 
Waaruit bestaat de gemeentelijke steun?
Gemeentelijke steun voor gevelbeplanting kan worden toegekend aan elke eigenaar of bewoner van een gebouw op het Schaarbeekse grondgebied die zijn gevel wil beplanten, beschermd met een boordsteen. Deze steun wordt toegekend onder de vorm van een dienst: het gemeentebestuur zal het voetpad openleggen, een boordsteen plaatsen en leikabels aan de gevel bevestigen. De aankoop van de plant en potgrond zijn voor rekening van de aanvrager. Alle details staan vermeld in het reglement
 
Welke planten?
U kunt kiezen uit een vijftiental plantensoorten, al dan niet groen blijvend, geschikt voor schaduw, zon of halfschaduw. De dienst milieuraadgeving zal u helpen om een plant te kiezen die bij de eigenschappen van uw gevel past (blootstelling, …).
Lijst van klimplanten die perfect passen voor de voorgevel >>>
 
Hoe vraagt u een premie aan?
Vul uw online aanvraag in door op de knop 'Start het proces' te klikken. Als u geen toegang hebt tot een computer, kunt u uw aanvraag voltooien met de dienst Milieuraadgeving, ter plaatse en op afspraak.
 
BELANGRIJK :
  • Wegens het grote aantal aanvragen zullen nieuw ingediende aanvragen ten vroegste in maart 2022 worden uitgevoerd.
  • De tussenkomst aan de voorgevel is niet altijd mogelijk wegens technische redenen (geventileerde kelder-lokaal of funderingsproblemen, enz.). In dit geval mogen onze ploegen de verantwoordelijkheid niet nemen om een vergroeningsapparaat te plaatsen dat in de toekomst infiltratieproblemen zou kunnen veroorzaken.
 
Betrokken dienst(en)