Fietsparkeren

De gemeente biedt gevarieerde parkeeroplossingen aan om zo efficiënt mogelijk op de behoeften van de fietsers in te spelen en het fietsgebruik aan te moedigen.

Het huidige parkeeraanbod voor fietsers bestaat uit 3 oplossingen :

  • fietsbogen of omgekeerde U's ;
  • collectieve fietsboxen ;
  • overdekte parkings.

Ze beantwoorden elk aan een specifieke parkeerproblematiek.

Fietsbogen of "omgekeerde U's"

In het kader van het Gemeentelijk Parkeeractieplan heeft de gemeente Schaarbeek zich tot doel gesteld om ieder jaar minstens 100 fietsbogen (ofwel "omgekeerde U’s") te plaatsen. Deze oplossing maakt parkeren van korte duur mogelijk.

De gemeente plaatst regelmatig fietsbogen in de buurt van plaatsen die de meeste verplaatsingen genereren (winkels, crèches, scholen, culturele en sportcentra). Of wanneer de openbare ruimte wordt heraangelegd (renovatie van voetpaden, beveiliging van een kruispunt).

Via de onderstaande link kan elke burger ook de plaatsing van een fietsboog aanvragen:

arceaux vélos

Fietsboxen

Voor veel huidige of toekomstige Schaarbeekse fietsers is parkeren een groot probleem dat vaak doorslaggevend is in de keuze om de fiets te gebruiken of bepaalt hoe vaak ze hem gebruiken.

Daarom heeft de gemeente, op aanraden van GRACQ en andere fietsverenigingen en in overeenstemming met de aanbevelingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, beslist fietsboxen te plaatsen, waar de inwoners hun fiets veilig en beschut tegen weer en wind kunnen stallen.

Momenteel telt de gemeente al 50 fietsboxen op haar grondgebied, goed voor 250 veilige fietsstallingen. In 2019 heeft de gemeente haar doelstelling gewijzigd en besloten om er 20 per jaar te plaatsen (in plaats van 10). Die zullen het huidige aanbod aanvullen.

In een fietsbox passen tot 5 fietsen. Hij is beveiligd door een grendelsysteem met magnetische sleutel en biedt een goede bescherming tegen slecht weer.

 

box vélo

 

Deze fietsboxen worden sinds eind 2016 beheerd door de sociale economieonderneming vzw CyCLO, in samenwerking met het regionaal parkeeragentschap parking.brussels.

Een stalling kost de burger 60 EUR per jaar. Deze som dekt een deel van de kosten voor het beheer en onderhoud van de fietsboxen.

Bezoek de website CycloParking.brussels om een fietsbox in uw buurt te vinden en u in te schrijven, of om een stalling voor te stellen op de kaart!

 

Schaarbeek - fietsparkeren

 

Overdekte parkings

Op verzoek van het theater Balsamine, dat zijn publiek de mogelijkheid wil bieden om per fiets naar de voorstellingen te komen kijken, werd op de openbare weg een overdekte parking gebouwd. Die eerste overdekte parking past in het kader van het aanbod parkeeroplossingen voor middellange duur in de buurt van culturele of openbare gebouwen.