Alle Schaarbekenaren kennen het standbeeld van Nasreddin, schrijlings op zijn ezel aan het begin van de Gallaitstraat. Ter vervanging hiervan heeft Schaarbeek een 2e werk ontvangen dat deze filosoof van Turkse origine voorstelt. Voorlopig staat het op de hoek van de Olivierstraat en de Haachtsesteenweg, maar er is nog discussie over de definitieve plaats. U heeft een idee? Geef dan uw mening.
Nasreddin Hoca is een mythische figuur uit de Turkse cultuur. Deze theoloog leefde in de 13e eeuw na Christus. Hij dankt zijn reputatie aan zijn soms ingenieuze, soms absurde lessen. Als grootmeester van de humor verstond hij de kunst om ons te doen nadenken.
Vooral in Schaarbeek vond Nasreddin weerklank. De filosoof wordt schrijlings op een ezel afgebeeld, maar dan achterstevoren. Dit dier is ook een van de symbolen van onze gemeente. Daarom plaatste Schaarbeek in de Gallaitstraat een beeld van deze figuur. Ter vervanging van het nu beschadigde beeld heeft de gemeente een nieuw beeld ontvangen, dat beter bestand is tegen het Belgische klimaat.
Het nieuwe standbeeld, een geschenk van het Turkse Ministerie van Cultuur en de Turkse ambassade, is van de hand van kunstenaar Yurdanur Metin. De gemeente Schaarbeek wou het eerst plaatsen op het kruispunt van de Haachtsesteenweg en het Koninginneplein, maar dat werd geweigerd door het Brussels Gewest. Hiertegen werd beroep aangetekend.
In afwachting van de beslissing staat de nieuwe Nasreddin op wandelafstand van het Koninginneplein, op de hoek van de Olivierstraat en de Haachtsesteenweg.
Uw mening interesseert ons
En u, waar zou u dit nieuwe standbeeld van Nasreddin willen bewonderen? Voorlopig worden er 3 plaatsen onderzocht:
- De huidige plaats: op de hoek van de Haachtsesteenweg en de Olivierstraat
- Het Koninginneplein na de toekomstige heraanleg hiervan
- Op de plaats van het oude standbeeld van Nasreddin, in de Gallaitstraat
Wat verkiest u? Heeft u een andere plaats in gedachten?
Waarom achterstevoren op een ezel zitten?
Toen de dorpelingen Nasreddin achterstevoren op zijn ezel zagen zitten, liepen ze hem achterna om hem die vraag te stellen. Zijn antwoord: “Als ik normaal op mijn ezel ga zitten, keer ik u de rug toe. Dat doet men niet. Als u voor mij loopt, keert u me de rug toe. Dat is onbeleefd. Daarom zit ik zo op mijn ezel: ik loop altijd voorop, maar keer u tenminste nooit de rug toe. ”