Door de ogen van jongeren

#1 L'Abondance

Een videoproject met de zesdejaars computergrafiek en de derde- en vijfdejaars TD Audiovisueel van Frans Fischer

Wist je dat? 

De gemeente Schaarbeek is in het bezit van een grote collectie kunstwerken (zo'n 1.700). Een derde daarvan bevindt zich in de gemeentelijke gebouwen, de rest wordt bewaard in de reserves, uit het zicht ... Zo ontstond het idee voor dit videoproject dat deze werken in bredere kring bekend wil maken. Het idee: video's maken door & voor jonge mensen. Uitdaging geaccepteerd!

Het project

Het tweejarenproject begon in september 2020 met de restauratie van het werk "L'Abondance" (De Overvloed, anonieme schilder) met de 20 studenten van de afdeling TK grafische computertechnieken en hun twee docenten: Alexandre Desguin en Sylvain Graindorge.

Eerste jaar: het schilderij naar de klas brengen en de leerlingen er vertrouwd mee laten worden tijdens een stageweek. De leerlingen leerden diverse technieken (uitknippad, animatie en 3D), terwijl ze intussen het schilderij en de symboliek en geschiedenis ervan leerden kennen. 

Tweede jaar: de nieuwe afdeling TD Audiovisueel opende haar deuren in Frans Fischer. De leerlingen van de vijfde klas van David Servaty sloten zich aan bij het project. Ze kwamen de schilderijen bekijken die werden voorgesteld in het Gemeentehuis - waaronder "L'Abondance" - en ontwikkelden een filmscenario als aanvulling op het werk van de leerlingen grafische computertechnieken. Tijdens de opnames namen de derdejaars van Ann-Sophie Geerts foto's.

Hoe kan je de film en het werk van de leerlingen ontdekken?

De film en het hele proces rond het project zijn te zien in de Museumzaal van het Gemeentehuis. 

Vernissage op 24/06/2022 om 12.00 uur

Tentoonstelling te bekijken van 24/06 tot 01/07

Info

Vernissage: op 24/06 om 12.00u
Te bezoeken op dinsdag 28 en woensdag 29 tussen 9.00u en 13.00u
De andere dagen op afspraak: reservations@1030.be of 02/240.34.99