Uitwissing
Goed om te weten
De veroordelingen op uw strafblad blijven niet voor eeuwig en altijd vermeld op het uittreksel uit het strafregister. Naargelang de zwaarte van de uitgesproken straf, de reden waarom u het uittreksel aanvraagt (beroepsdoeleinden, wetenschappelijke doeleinden, …) en de hoedanigheid van de aanvrager (particulier, overheid, gerechtelijke instantie, …) zullen er bepaalde veroordelingen wel of niet gewist worden.Behalve in uitzonderlijke omstandigheden worden veroordelingen tot een politiestraf (dit is een gevangenisstraf van één tot zeven dagen en/of een boete van één tot 25 euro, of een werkstraf van 20 tot 45 uur) automatisch uit het strafregister gewist worden na een termijn van drie jaar.
Hoe gaat u te werk?
U hoeft geen actie te ondernemen, de veroordeling verschijnt niet meer op de uittreksels uit het strafregister zodra de vervaldatum is verstreken. Deze uitwissing is aan geen voorwaarden verbonden en is kosteloos.Prijs en termijn
- Gratis
- Onmiddellijk na 3 jaar
Meer informatie?
POPECSteun@1030.beTel.: 02 244 75 11 (callcenter)
Herstel in eer en rechten
Goed om te weten
De procedure van herstel in eer en rechten bestaat voor straffen die niet automatisch worden geschrapt. Deze procedure is niet gratis, u moet hiervoor kosten betalen.Om een herstel in eer en rechten te krijgen, moet u voldoen aan een bepaald aantal voorwaarden:
u moet in principe de uitgesproken vrijheidsstraf ondergaan hebben en/of de opgelegde geldboete betaald hebben en voldaan hebben aan de in het vonnis bepaalde verplichtingen tot teruggave, schadevergoeding en betaling van kosten. Als de straf wegens verjaring niet meer kan worden uitgevoerd, mag deze verjaring niet aan uzelf te wijten zijn.
U mag de afgelopen tien jaar ook nog niet eerder een herstel in eer en rechten hebben genoten.
Bovendien moet u een proeftermijn ondergaan die kan lopen van drie tot tien jaar naargelang de aard van de straf en de aard van de feiten waarvoor u een herstel in eer en rechten vraagt.
Hoe gaat u te werk?
U richt uw aanvraag tot een herstel in eer en rechten aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin u woont of verblijft. Er bestaan geen specifieke vormvereisten voor uw aanvraag. Een brief volstaat, maar uw verzoek moet wel gemotiveerd zijn en u moet minstens de volgende gegevens meedelen in uw brief:
- de veroordeling(en) waarvoor u het herstel in eer en rechten aanvraagt;
- de plaatsen waar u gedurende uw proeftijd (van 3 tot 10 jaar) verbleven hebt.
De Ondersteuning cel kan u op afspraak helpen om uw verzoek op te stellen.
Vereiste documenten
- Identiteitskaart
Prijs en termijn
- Gratis
- Termijn: hangt af van het parket
Meer informatie?
POPECSteun@1030.beTel.: 02 244 75 11 (callcenter)