De herdenkingsplaat voor Edith Cavell is terug in Schaarbeek

In een garage in Birmingham (VK) werd onlangs een historische schat ontdekt: de gedenkplaat van Edith Cavell, die zich vroeger op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek bevond en al enige tijd vermist was. Deze plaat is waarschijnlijk de originele die in 1918 door het Rode Kruis op haar graf werd geplaatst. In oktober organiseerde de gemeente een eerbetoon op de gemeentelijke begraafplaats.

Edith Cavell, Britse heldin van de Eerste Wereldoorlog, was een verpleegster die vele levens heeft gered en tegelijk geallieerde soldaten hielp te ontsnappen. Haar moedige acties werden door de Duitsers als verraad beschouwd, wat uiteindelijk leidde tot haar arrestatie en executie op de Nationale Schietbaan.

De onrechtvaardige dood van Edith Cavell heeft wereldwijd tot verontwaardiging geleid. Haar laatste woorden (“Vaderlandsliefde is niet genoeg. Ik moet ook geen haat of bitterheid voor wie dan ook voelen.”) getuigen van haar immense mededogen.

De gedenkplaat, die sinds de ontdekking werd schoongemaakt en gerestaureerd, prijkt nu op de begraafplaats van Schaarbeek, dankzij de gezamenlijke inspanningen van de gemeente en de Herdenkingsgroep voor Edith Cavell .

 

Ontdek de gedenkplaatsen in Schaarbeek: 1030.be/nl/ontdekkingstochten (wandeling 13)