Griep: Er is nog tijd om je tegen de griep te laten vaccineren en het is heel eenvoudig!

Het griepseizoen staat voor de deur. De komende weken zal het aantal besmettingen met de griep naar verwachting sterk stijgen, terwijl in Brussel de voorbije twee jaar minder griepvaccins werden afgeleverd. Behoor je tot een risicogroep? Wacht dan niet langer! Er is nog tijd om je tegen de griep te laten vaccineren. Het is heel eenvoudig: daar herinnert ook de bewustmakingscampagne voor de griepvaccinatie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ons aan.

De belangrijkste risicogroepen zijn mensen van 50 jaar en ouder, zwangere vrouwen, chronisch zieken, mensen met een BMI hoger dan 35 en gezondheidswerkers.

In het bulletin Volksgezondheid van vrijdag stond dat de komende weken naar verwachting het aantal besmettingen met de griep sterk zal stijgen. Tegelijkertijd is het coronavirus nog steeds aanwezig. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is de laatste dagen zelfs toegenomen in heel België, en ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze twee elementen samen kunnen de druk op de ziekenhuizen in de komende weken en maanden doen stijgen.

In Brussel daarentegen is de laatste twee jaar het aantal griepvaccinaties gedaald. Hoewel de cijfers van dit jaar verbeterd zijn sinds de communicatie van pharmacy.brussels aan de apothekers, waarin hun essentiële rol bij de bewustmaking van patiënten werd benadrukt, zijn ze nog steeds te laag. Op 21 november werden in Brussel 91.577 griepvaccins afgeleverd in de apotheken, tegenover 135.933 voor het hele jaar 2020 en 128.229 voor het hele jaar 2021.

Je laten vaccineren tegen de griep: kinderspel

Daarom willen de GGC en pharmacy.brussels de Brusselse bevolking eraan herinneren dat er nog tijd is om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zo lanceert de GGC vandaag een nieuwe communicatiecampagne over de vaccinatie tegen de griep op radio en sociale media om de vaccinatie aan te moedigen en om te benadrukken hoe eenvoudig het is.

Al twee jaar mogen apothekers het griepvaccin zonder voorschrift rechtstreeks aan iedereen afleveren. Het is echt kinderspel: je haalt je vaccin op bij je apotheker en je gaat langs bij je huisarts om het te laten toedienen. Als je tot een risicogroep behoort, krijg je een groot deel van het vaccin terugbetaald en hoef je enkel het remgeld te betalen, dat ongeveer vier euro bedraagt (en 2 euro voor mensen met de verhoogde tegemoetkoming).

Als je ook nog een dosis van het Covid-19-vaccin nodig hebt, kan je zelfs beide vaccins tegelijkertijd krijgen. Breng hiervoor je griepvaccin mee naar een van de twee Brusselse vaccinatiecentra (Pacheco of Molenbeek). Daar krijg je in de ene arm het Covid-19-vaccin en in de andere het griepvaccin, zoals de Hoge Gezondheidsraad het goedkeurde.

Minder druk op onze gezondheidszorg

Vaccinatie tegen de griep wordt tot januari sterk aanbevolen voor risicogroepen.
Door jezelf te vaccineren tegen griep en tegen Covid-19, bescherm je jezelf en de kwetsbare mensen in je omgeving en help je tevens de druk op onze gezondheidszorg te beperken tijdens de komende weken waarin de verschillende virussen met elkaar in contact komen.