Muggen op afstand houden? Vermijd kleine bakken met stilstaand water

Systemen voor het afkoppelen van regenwater van riolen, waterdoorlatende bestrating, vijvers, enz. Al deze systemen voor het opvangen van regenwater worden al snel hotspots voor biodiversiteit en creëren eilanden van koelte voor de bewoners. Maar trekken al deze faciliteiten geen muggen aan?

Met infiltratiesystemen zoals valleien is er geen stilstaand water. In het geval van een nieuwe vijver kunnen muggen zich daar tijdelijk vestigen. Maar het probleem zal niet blijven duren: andere roofdiersoorten zullen hun populaties snel doen afnemen. Verschillende vliegende waterinsecten zijn op jacht, en libellenlarven zijn geduchte roofdieren, om nog maar te zwijgen van kikkervisjes en schaatsenrijders, die ook meedoen aan het feestmaal. In een natuurlijke vijver worden muggen snel geëlimineerd.

Kleine bakken met stilstaand water zijn daarentegen erg aantrekkelijk voor de meer dan 30 muggensoorten die in België voorkomen. De beste manier om te voorkomen dat muggen zich vermenigvuldigen is om geen schotels, blikjes of emmers in uw tuin, terras of balkon te laten staan.