Ontmoeting met Toine Thys, jazzman uit Schaarbeek

Jazzliefhebbers kennen hem, net als de inwoners van de Azaleawijk. Toine Thys is muzikant, reiziger in hart en nieren en bovenal Schaarbekenaar. Hij heeft zopas een gloednieuw album uitgebracht met zijn muzikale project 'Overseas', een groep die hij oprichtte met de Egyptische muzikant en oedspeler Ihab Radwan.

Uittreksel uit het interview dat hij gaf aan de Schaarbeek Info nr 336

Schaarbeek Info: Is Schaarbeek een artiestvriendelijke gemeente?

Toine Thys: Schaarbeek is een tolerante en kosmopolitische gemeente waar artiesten en muzikanten een positief imago hebben. Dat is in België lang niet overal het geval. Schaarbeek is een gemeente waar het goed leven is, en dat kunnen veel artiesten beamen. Er zijn in Schaarbeek niet bepaald veel concertkansen maar ik weet dat daar binnenkort verandering in komt.

S.I.: 'Tamam Morning' is een reis waarin verschillende culturen samenkomen. Vind je dit album, als jazzmuzikant, een gewone jazzplaat?

T.T.: Nee, het is eerder muziek die gespeeld wordt door vijf muzikanten met verschillende achtergronden. Je hebt mij, een Belgische jazzmuzikant die zowat de hele wereld heeft afgereisd. Daarnaast heb je Ihab Radwan, een Egyptische oedspeler die ook klassieke muziek en progressieve rock studeerde. Je hebt de Braziliaan Zé Luis Nascimento, een vooraanstaand percussionist uit de oosterse muziek. En je hebt nog andere artiesten. 'Tamam Morning' is muziek die de trajecten en levens van de muzikanten samenbrengt. Het is de muziek van de ontmoeting.

S.I.: Heb je ooit zulke muzikale ontmoetingen in Schaarbeek?

T.T.: Natuurlijk, een ik hoop dat er nog zullen komen. Ik ontmoet graag muzikanten uit alle hoeken van de wereld. Ik hou van Turkse saz, muziek uit West-Afrika, Bulgarije, de Balkan... en uiteraard ook van jazz. Schaarbeek is een laboratorium voor menselijke en muzikale ontmoetingen. Dat is het kosmopolitische Schaarbeek waar ik van hou.

 

Visitekaartje

Toine Thys groeide op in een muzikantenfamilie in Brussel. Hij heeft in zijn jeugd veel gereisd en vestigde zich meer dan 20 jaar geleden in Schaarbeek. Van opleiding is hij geograaf, van beroep jazzmuzikant. Tegenwoordig speelt hij saxofoon, klarinet en fluit, geeft hij concerten en maakt hij albums met andere muzikanten. Hij geeft ook muziekworkshops in België en daarbuiten.

www.toinethys.com