Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne (28 mei) wil Schaarbeek de aandacht vestigen op wat nog steeds een taboeonderwerp is: menstruatie-armoede. Latitude Nord heeft een ondersteuningsdienst opgezet voor vrouwen die in zeer kwetsbare situaties verkeren. Dat wil concreet zeggen: ze een veilige en intieme ruimte geven waar ze kunnen tot rust kunnen, gehoord worden, administratieve stappen regelen en gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen. En waar ze vooral ook hygiënekits kunnen krijgen.
België ontsnapt er niet aan: één op de acht vrouwen heeft niet altijd genoeg geld om maandverband of tampons te kopen. In Schaarbeek hebben we besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten!
Het project van Latitude Nord genaamd "Hygiëne, gezondheid en kwetsbaarheid" van Latitude Nord werd in 2016 gelanceerd in partnership met Samusocial, De Fontein, DoucheFlux, vzw Bulle, Rolling Douche en Straatverplegers.
Geconfronteerd met het toenemend aantal dakloze vrouwen, schoten de maatschappelijk werkers van Latitude Nord in actie om tegemoet te komen aan de specifieke noden van vrouwen in zeer kwetsbare situaties. Dit door hen een veilige en intieme ruimte aan te bieden waar ze kunnen tot rust kunnen, gehoord worden, administratieve stappen regelen en gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen. Maar ook: waar ze hygiënekits kunnen krijgen.
De hygiënekits
In de kit vinden ze een tandenborstel en tandpasta, scheermesjes en scheercrème, shampoos, zeep, een kam, wattenstaafjes en voorbehoedsmiddelen. En natuurlijk wegwerpmaandverband.
Een cijfer: zo'n 300 hygiënekits worden in 2022 uitgedeeld, in opvangcentra zowel als op straat.
De hygiënekits worden vooral ook gebruikt als een middel om in contact te komen met vrouwen in extreme armoede. Ze komen ook van pas om de gezondheidsrisico's in te perken die verband houden met een gebrek aan hygiëne en/of moeilijke toegang tot mogelijkheden om zich te wassen. Door het gebruik van de kits kunnen andere behoeften aan de oppervlakte komen, zoals gezondheid (doktersbezoek), onderdak, de behoefte aan een douche, kleding, toegang tot voedselpakketten en doorverwijzing naar de juiste diensten.
Het globale doel van het project is te zorgen voor het handhaven van een goede gezondheid en hygiëne door het voorkomen van risico's.
Diensten aangeboden door Latitude Nord aan vrouwen in situaties van extreme kwetsbaarheid:
- Preventief advies geven over gezondheid en hygiëne op straat en/of in woningen
- Uitdelen van hygiënekits
- Informeren over de mogelijkheden om te douchen en zich om te kleden
- Zorgen voor de mogelijkheid om basishygiënische zorgen te verkrijgen door de samenwerking met diensten die zich wijden aan verzorging (De Fontein, Straatverplegers, Athéna, medische centra ...).
- Een duurzaam contact uitbouwen met deze vrouwen
Wanneer?
- Tijdens en buiten de openingsuren van Latitude Nord (maandag tot vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur). Na deze uren wordt de fakkel overgenomen door andere diensten die 's avonds en 's nachts werken (Samusocial, Rode Kruis ...).
- Tijdens individuele afspraken
- Tijdens straathoekwerk
Contactgegevens Latitude Nord