Schaarbeek voert actie tegen geweld tegen sekswerkers

17 december is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers.

.

Sinds 1 juni 2022 is sekswerk in België niet langer strafbaar. België is daarmee het tweede land ter wereld dat sekswerk decriminaliseert. Anderzijds zijn souteneurschap en mensenhandel nog altijd strafbaar en werden de straffen voor deze misdaden verzwaard. Mensenhandel is het uitbuiten van mensen om winst te maken, waarbij met name misbruik wordt gemaakt van hun inherente kwetsbaarheid.

Sinds enkele jaren ontwikkelt onze gemeente verschillende acties om de leef- en werkomstandigheden van sekswerkers in de Noordwijk te verbeteren. Deze acties vertalen zich in stedenbouwkundige voorschriften die de eigenaars van de vitrines en benedenverdiepingen verplichten te voldoen aan de renovatievoorschriften alvorens hun eigendom te verhuren aan sekswerkers. Maar ook in financiële steun aan verenigingen zoals Espace P of UTSOPI en buurtprojecten. Deze projecten bevorderen contacten tussen sekswerkers en bewoners, waardoor ook het risico op geweld afneemt en de levenskwaliteit in de Noordwijk erop vooruitgaat.

Een concreet voorbeeld

Zo vond op 10 juni het buurtproject "Lianes - rue Linné solidaire" plaats, een eerbetoon aan de in juni 2018 vermoorde Eunice Osayande. Bewoners, gebruikers, verenigingen en sekswerkers kwamen samen om collectief een fresco en 30 mozaïeksteentjes te maken als symbool voor de onderlinge band en solidariteit tussen de bewoners van de Noordwijk.

INFO

Dienst Buurtleven (Stedelijk Preventieprogramma)

0490 47 78 36 viedequartier@1030.be