SKA: een nieuwe naam voor een gloednieuw sociaal-cultureel centrum!

Het Centre Culturel van Schaarbeek krijgt een make-over! Na enkele weken werk door verschillende gemeentelijke diensten, een bevraging van de inwoners en aanbevelingen van een gespecialiseerd communicatiebureau, wordt het Centre Culturel van Schaarbeek officieel gedoopt tot het SKA! Een korte naam die in verschillende talen gemakkelijk kan worden uitgesproken, goed te onthouden is en een sterke visuele identiteit heeft.

 

Voor

Na
 

Deze nieuwe naam heeft een concrete realiteit: de bouw van een nieuw gebouwencomplex dat bestaat uit drie gebouwen tussen de Haachtsesteenweg en de Creusestraat.

Het team van het Centre Culturel heeft deze nieuwe identiteit alvast omarmd. "Het SKA belichaamt onze visie van een sociaal-cultureel centrum waar mensen centraal staan. Het is een plek waar creativiteit en culturele diversiteit elkaar ontmoeten en vormt een thuis voor allerlei vormen van kunst. We zijn erg blij dat dit project uit de grond werd gestampt, dat er nu een ruimte bestaat waar elke Schaarbekenaar zijn plaats kan vinden, zich kan uitdrukken en in contact kan komen met talrijke culturele activiteiten", zegt Alison Azoeuf, communicatiemedewerker bij het Centre Culturel. Naast een nieuwe naam krijgt het SKA ook een nieuwe grafische look die het project weerspiegelt: kleurrijk en hartverwarmend!

Regionale en lokale financiering

Deze wijziging wordt concrete realiteit: de bouw van een nieuwe vestiging bestaande uit drie gebouwen tussen de Haachtsesteenweg en de Creusestraat. Dit grote complex, waarvan de gemeente de vruchten van zal plukken, is het resultaat van de cofinanciering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Stadsbeleid, het wijkcontract Pogge, Renoclick), de Federatie Wallonië-Brussel en de gemeente Schaarbeek.

Dankzij een subsidie van enkele miljoenen euro's zal het SKA een kwalitatief hoogstaand sociaal-cultureel programma kunnen aanbieden aan alle inwoners van Schaarbeek. Dankzij de aankoop van hoogwaardige projectieapparatuur zal het toekomstige SKA de 7de kunstvorm belichten. Het is een knipoog naar de voormalige cinema die op deze locatie stond. U kan nog steeds het prachtige luifel, typisch voor de Brusselse cinema’s in de jaren 1940, bewonderen.

Toegankelijk voor iedereen

Een tweede auditorium zal toegankelijk zijn vanaf de Creusestraat en zal plaats bieden aan 240 personen. Tussen deze twee gebouwen zal een polyvalente ruimte met industriële look onderdak bieden aan tentoonstellingen en andere evenementen. De hele site is zo ontworpen dat het voor iedereen toegankelijk is.

Dankzij het SKA kan het Centre Culturel, dat al lang in Schaarbeek werkt en de zorgen kent, zijn sociale en culturele werk zowel binnen als buiten de stad uitbreiden. De opening van het nieuwe centrum staat gepland voor begin 2025. Mis ze niet!