Steeds meer duurzame voertuigen voor de gemeente

De gemeente Schaarbeek heeft zopas 10 voertuigen op aardgas aangekocht. Of hoe dienstverlening aan de inwoners en verantwoordelijkheid voor het milieu hand in hand kunnen gaan!

Schaarbeek zet zich al enkele jaren in voor een duurzamere mobiliteit en investeert in de vergroening van haar wagenpark!  Vandaag gaat de gemeente verder op haar elan en schaft ze 10 voertuigen aan die op aardgas rijden. Datzelfde gas, ook bekend als CNG (Compressed Natural Gas), gebruiken we ook om onze huizen te verwarmen. De nieuwe voertuigen vervangen oudere dieselvoertuigen, die veel vervuilender zijn.

Is aardgas groen?

De gemeente heeft besloten om CNG-voertuigen aan te schaffen om een kwaliteitsvol wagenpark in stand te houden dat voldoet aan de dagelijkse behoeften van de administratie, om de ecologische voetafdruk van het wagenpark verder te verkleinen en om diesel stapsgewijs te verbannen wanneer er alternatieven op de markt beschikbaar zijn.

CNG is, zoals bekend, een brandstof die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Dit aardgas onder druk is minder vervuilend dan diesel of benzine. Het vervangen van dieselvoertuigen door aardgasmotoren is een investering die toelaat om de luchtvervuiling te verminderen en is een echte hefboom om actief de luchtkwaliteit te verbeteren.

Een initiatief dat navolging zal krijgen

De voertuigen zullen worden gebruikt door verschillende gemeentediensten, zowel door de diensten voor wegeniswerken als door die voor infrastructuur, maar dat niet alleen!  Ze zullen ook ter beschikking worden gesteld van paragemeentelijke verenigingen die diensten verlenen aan burgers, zoals de vzw "A vos côtés". Een manier om het goede voorbeeld te geven en wie weet navolging te krijgen!