Solidaire en vrijwillige gemeentemedewerkers

In deze moeilijke tijden zijn onze gemeentemedewerkers meer dan ooit solidair. Medewerkers uit alle diensten zetten hun beste beentje voor om de teams op het terrein te ondersteunen. We interviewden drie vrijwillige medewerkers die samen met de Gemeenschapswachten op ronde gaan.

Jonathan Lukas, verantwoordelijke van het Klimaatplan

Kun je kort zeggen wat een verantwoordelijke van het Klimaatplan doet?

Jonathan Lukas: Ik werd aangenomen om ervoor te zorgen dat Schaarbeek een toonaangevende gemeente in de strijd tegen de klimaatverandering blijft. Dat kan door onze collega's op kleine dagelijkse handelingen te wijzen maar ook door grote projecten op touw te zetten. Het is mijn taak om die initiatieven te coördineren en enthousiasme en draagvlak te creëren voor dit grote gemeenschappelijke project.

Van je bureau naar het terrein, aanpassen of niet?

J.L.: Ja en neen. De inhoud van mijn taken is inderdaad grondig veranderd. De basis is echter wel in grote lijnen hetzelfde gebleven. Ik ben bij de gemeente aan de slag gegaan omdat ik iets voor anderen wou doen. Ik wil me inzetten voor de gemeenschap. En of dat nu achter mijn bureau is of op straat bij de Gemeenschapswachten maakt eigenlijk niet zoveel uit... Beide functies sluiten aan bij mijn waarden.

Hoe verloopt het werk op straat?

J.L.: Ik ga met een van onze Gemeenschapswachten mee op ronde. Tijdens de huidige coronacrisis is het vooral de bedoeling dat ze mensen de opgelegde maatregelen laten naleven. Samenscholingen tegengaan, luisteren naar de mensen... Dankzij deze ervaring heb ik Schaarbeek en zijn inwoners als het ware opnieuw ontdekt. En dat samen met een uitstekende gids. Ik heb echt veel bewondering voor het werk van onze Gemeenschapswachten! Ze kennen de mensen, de gemeente en ze weten hoe ze iedereen moeten aanspreken. Ik besef heel goed hoe belangrijk ze zijn en heb veel respect voor het ongelofelijke werk dat ze verrichten!

Bénédicte Delforge, departement Human Resources

Kun je kort zeggen wat je normaal gezien doet?

Bénédicte Delforge: Ik ben lid van de directie Human Resources. Ik ben verantwoordelijk voor de implementatie van een nieuw evaluatiesysteem voor onze medewerkers. We willen alle medewerkers de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen, in functie van hun doelstellingen, beperkingen en wensen.

Wat heeft je doen besluiten om mee te gaan met een team van de Gemeenschapswacht?

B.D.: In mijn functie heb ik eerder contact met verantwoordelijken van de directie, de afdelingen en de diensten, dan met de medewerkers op het terrein. Ik vind het belangrijk om met hen in contact te blijven. De huidige crisis geeft ons de kans om de banden aan te halen en onze solidariteit te tonen. We zijn allemaal medewerkers van de gemeente en maken allemaal deel uit van het bestuur.

Hoe verloopt je werk op het terrein?

B.D.: Ik patrouilleer meestal op zaterdag, buiten mijn werkuren. Het tekort aan medewerkers wordt vooral in het weekend goed gevoeld. Bovendien is het momenteel ook mooi weer dus gaan de mensen meer wandelen. Het is dus belangrijk dat we hen aan de geldende maatregelen herinneren. In dat opzicht was het erg leuk om met een van onze Gemeenschapswachten op pad te gaan. Ze weten hoe ze mensen op een beleefde manier op de regels kunnen wijzen. Het zijn echte professionals!

Etienne Van Den Abeele, administratief medewerker

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Etienne Van Den Abeele: Ik ben administratief medewerker. Anders gezegd sta ik in voor de opleidings- en verlofaanvragen. Ik ben ook het IT-aanspreekpunt voor de collega's. Hierdoor heb ik een uitgebreid takenpakket: aanvragen voor kantoorbenodigdheden, de organisatie van een evenement... Indien nodig help ik ook met de financiële plannen.

Wat heeft je doen besluiten om mee te gaan met de Gemeenschapswacht?

E.V.: Ik ben altijd al van mening geweest dat het werk van de Gemeenschapswachten onderschat wordt. Ze werken buiten in alle weersomstandigheden, ze onderhouden goede contacten met alle burgers... Ik wil ze dan ook graag helpen in de moeilijke tijden die we nu doormaken. Zeker als je weet dat hun werkomstandigheden nu nog moeilijker zijn.

Hoe verloopt het werk op straat?

E.V.: We doen meestal rondes van drie uur in zeer dichtbevolkte wijken zoals het Paviljoenplein, de Berenkuil… Echt superleuk! De mensen komen naar ons toe, stellen ons vragen. Tijdens een ronde kwamen we twee jongeren tegen. Ze stonden voor hun deur en vroegen of ze met hun buurman mochten praten... Met respect voor de huidige maatregelen uiteraard. De burgers zijn erg positief over onze Gemeenschapswachten. Ze bedanken hen voor hun werk en wensen hen goede moed. 

De dienst Gemeenschapswachten maakt deel uit van het Stedelijk Preventieprogramma (SPP) van Schaarbeek .