Donderdag krijgen alle Brusselaars een SMS

Het BE-Alert-systeem kan door lokale, provinciale en nationale overheden worden gebruikt om burgers te waarschuwen in geval van een noodsituatie. Om het systeem zo doeltreffend mogelijk te gebruiken in geval van een incident, is het belangrijk regelmatig testmomenten te organiseren.

Op donderdag 7 april testen de diensten van de hoge ambtenaar en het Nationaal Crisiscentrum het versturen van sms’en op basis van de locatie van de burgers die die dag aanwezig zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ook al is het mogelijk om een sms-bericht te ontvangen op basis van de locatie, toch is het belangrijk dat de Brusselaars zich inschrijven voor BE-Alert. Zo kunnen ze gewaarschuwd worden in geval van een noodsituatie in de buurt van hun woning, zelfs als ze er op dat moment niet zijn. Stroompanne, verontreiniging van het drinkwater, evacuatie van een wijk volgend op een noodsituatie, allemaal situaties die het verzenden van een BE-Alert kunnen rechtvaardigen.

Schrijf je gratis in via www.be-alert.be: het is gratis en kan het verschil maken tijdens een noodsituatie.

 

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt strikt nageleefd in het kader van dit waarschuwingssysteem. Geen enkele overheid heeft via de sms-waarschuwingen toegang tot de gegevens van burgers. Het detecteren van gsm’s aanwezig in de zone gebeurt onafhankelijk van het BE-Alert-systeem en vindt uitsluitend plaats op het niveau van de operatoren. Er is geen enkele uitwisseling van gegevens tussen de operatoren en het BE-Alert-systeem. Het is voor de autoriteiten onmogelijk de personen, of zelfs de aanwezige gsm-nummers in de bepaalde zone, te identificeren.