Koolstofmonoxide (CO) is een onzichtbaar, geurloos, giftig en dodelijk gas dat ontstaat door de slechte verbranding van gas als gevolg van onvoldoende zuurstoftoevoer. Ketels, fornuizen, mobiele kachels, boilers, badverwarmers... Al deze toestellen kunnen bij een slechte werking CO verspreiden in uw woning. Hieronder staan enkele tips om incidenten te vermijden. Aarzel niet om contact op te nemen met RenovaS voor persoonlijk advies.
Een CO-vergiftiging kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en, in ernstige gevallen, tot bewustzijnsverlies en zelfs de dood. In België lopen elk jaar meer dan 1.000 mensen een CO-vergiftiging op.
Naarmate de winter nadert, neemt het risico op CO-vergiftiging toe omdat verwarmingsapparaten meer gebruikt worden. Om deze risico’s te beperken, is het essentieel om een beroep te doen op gekwalificeerde professionals voor:
- de installatie van uw verbrandingstoestellen.
- het regelmatig vegen van de schoorsteen.
- de controle van de rookafvoer (van buitenaf).
- het jaarlijks onderhoud van uw toestellen.
Zorg voor een continue luchtcirculatie in huis (ventilatierooster). Wij raden ook aan om een CO-melder te installeren in de buurt van het verbrandingstoestel. Bij alarm moet u uw woning verluchten, indien mogelijk de toestellen uitschakelen, het pand verlaten en het noodnummer 112 bellen. Het toestel moet door een vakman geïnspecteerd worden voordat het opnieuw gebruikt mag worden. In het ideale geval installeert u toestellen van type C (waarbij de verbrandingskring hermetisch afgesloten is van de ruimte waarin de toestellen staan).
Controle van de ketels
U bent verplicht om uw toestellen op stookolie jaarlijks en uw toestellen op gas tweejaarlijks te laten controleren door een EPB-verwarmingsketeltechnicus (lijst met erkende vaklui beschikbaar op leefmilieu.brussels). Het doel van de periodieke inspectie, in combinatie met het onderhoud, is om na te gaan of het apparaat voldoet aan de milieu- en veiligheidsnormen.
Heeft u technische vragen of wenst u informatie over de beschikbare subsidies? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de architecten van RenovaS. Deze dienst is volledig gratis en stelt u in staat om persoonlijk advies te krijgen bij uw renovatieprojecten.
INFO
RenovaS, Colignonplein 41
Bereikbaar van maandag tot vrijdag (behalve donderdag) van 9.00 tot 13.00 uur
02 215 85 16
info@renovas.be