Gemeentelijke begraafplaats

Een beetje geschiedenis

Oorspronkelijk lag het kerkhof van de gemeente Schaarbeek, opgericht op 1 januari 1868 en 'Oud Kerkhof' genoemd, in de Terdeltwijk in de buurt van de Haachtsesteenweg. Het oude kerkhof werd definitief gesloten op 31 december 1970 en is sinds 1972 buiten gebruik.

Het terrein dat de gemeente in 1953 aankocht voor het nieuwe kerkhof heeft een oppervlakte van ongeveer 25 ha. Op het einde van de jaren 90 werd de ingang van het kerkhof volledig opnieuw bedacht en ontworpen. Verder werden ook alle wegen heraangelegd bij de bouw van het multiconfessionele kerkhof dat op 15 april 2002 geopend werd.

De gemeente wil graag aan de wensen van de families en aan de wijzigende gebruiken beantwoorden en liet daarom, in de lente van 2006, een gedenkmuur oprichten zodat er een bezinningsplek is voor de familieleden van personen die kozen voor crematie en uitstrooiing. Dit monument is een aanvulling op een columbarium. Het paviljoen van het laatste eerbetoon, officieel geopend in september 2006, geeft families van om het even welke geloofs- of filosofische overtuiging de kans om een laatste ceremonie te organiseren, een laatste eerbetoon te brengen en over een bezinningsplaats te beschikken.

 

cimetière

Een gedenkplaats

Elk jaar op 1 november huldigt de gemeente de oudstrijders, verzetsleiders, politieke gevangenen en gedeporteerden door de monumenten te bezoeken die tot hun nagedachtenis werden opgericht.

 

 
croix cimetière

 

Een bezinningsplaats voor alle erediensten

De rijkdom van het monumentale en decoratieve grafpatrimonium is misschien niet zo belangrijk als op andere prestigieuze kerkhoven (zoals bijvoorbeeld Le Père-Lachaise in Parijs) maar wanneer je door de lanen wandelt, ontdek je toch een groot aantal grafzerken van bekende figuren (schilders, schrijvers, dichters, beeldhouwers, burgemeesters, ministers ...), zoals van René Magritte en zijn echtgenote Georgette Berger. Hun grafmonument is trouwens beschermd sinds 21 november 2006. En dan vermelden we ook nog de grafzerken van aquarelschilder Henri Staquet, van oud-premier Henri Jaspar, van verzetsstrijdster Gabrielle Petit die neergeschoten werd op de Nationale Schietbaan in 1916 en ook van de in 2007 overleden verzetsstrijdster Andrée De Jongh.

 

tombe René Magritte

Te midden van een mooie planttuin

Naast zijn eerste functie is het kerkhof in de loop van de jaren veranderd in een boomrijke en aangename omgeving, met een rijke botanische diversiteit. Zo vind je er talrijke plantensoorten zoals olijfbomen, vijgenbomen, tulpenbomen en nog vele andere. In een kleine vijver die door het gemeentepersoneel aangelegd werd, kunnen een massa vogels hun dorst komen lessen, zoals groene spechten, wulpen, putters ...

Dit alles leverde het kerkhof in 2005 de 3e prijs van de 'International Funeral Award' op.