Onze gemeente is een van de groenste van het Brussels Gewest. Met 14 parken, talrijke groene pleinen, prestigieuze voetgangerszones en verschillende straten met bloemperken is Schaarbeek een parel op het vlak van natuur en biodiversiteit. Een schat die de gemeente dagelijks onderhoudt!
De groene ruimtes in de stad vergroten de levens- en luchtkwaliteit en verfraaien ons grondgebied. Met zijn bomen, parken en tuinen, groene verkeersaders en diverse beplantingen is in Schaarbeek een variëteit aan landschappen te vinden die uniek is voor het Brussels Gewest. Het doel van de gemeente is duidelijk: de openbare ruimte in 2020 en de komende jaren intensief blijven vergroenen. We rekenen daarvoor ook op burgerinitiatieven: boomperken beplanten, plantenbakken plaatsen in de openbare ruimte, composteren…
Een project van de dienst Groene ruimtes in 2019: beplantingen en een bloemperk op de middenberm van de Deschanellaan.
Inheemse planten, houtsnippers en natuurlijke roofdieren
Sinds 2005 beheert Schaarbeek zijn groene ruimtes op een gedifferentieerde manier, zonder gebruik te maken van pesticiden. Het geeft de voorkeur aan mechanische of thermische onkruidverdelging voor (voet)paden en gebruikt houtsnippers of bodembedekkers in perken en onderhout. Daarnaast zet het natuurlijke roofdieren in om bepaalde plagen te bestrijden.
Bij het kiezen van soorten geeft Schaarbeek de voorkeur aan inheemse planten en stelt het biodiversiteit voorop. Zo werden onder andere verschillende bloemenweiden aangelegd op de Louis Bertrandlaan, in het Josaphatpark en in boomperken.
Een project van de dienst Groene ruimtes in 2019: een bloemenweide in het Albertpark.
Het Josaphatpark, een groen juweel
Begin de jaren 2000 werd er gestart met de heraanleg en verfraaiing van het Josaphatpark, de groene long van onze gemeente. Het dagelijks onderhoud steunt op één pijler: de natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. De komende jaren wil Schaarbeek een reeks werkzaamheden inplannen om de waterval, de luchtpompen en het water in de vijvers te herstellen.
In het midden van het Josaphatpark worden de natuurtuin, de pedagogische moestuin en de wijngaard - na inschrijving - regelmatig opengesteld voor scholen, voor animaties. De leerlingen kunnen er in het bijzonder seizoensgebonden groenten en fruit herontdekken.
Een project van de dienst Groene ruimtes in 2019: nieuwe beplantingen op de Louis Bertrandlaan.
Wie beplantingen zegt, zegt "serres".
De gemeentelijke serres van Schaarbeek, vier in totaal, herbergen onder meer 15.000 bloembollen, 8.000 struiken en 16.000 vaste planten. De dienst Groene ruimtes kweekt en onderhoudt er de (twee)jaarlijkse planten die de bloemperken sieren en die gebruikt worden als versiering voor speciale gebeurtenissen op het Gemeentehuis of voor wijkfeesten. Zo worden er elk jaar meer dan 27.000 planten geteeld in onze serres, die bovendien volledig ecologisch worden beheerd.
Een project van de dienst Groene ruimtes in 2019: een bloemenweide en fruitbomen op het Terdeltplein.
Schaarbekenaren, maak mee het verschil!
Een groene wijk is een plek waar het goed leven is. Onze inwoners hebben dat goed begrepen en de burgerinitiatieven nemen, aangemoedigd door de gemeente, een hoge vlucht in Schaarbeek. Het doel? De leefomgeving van de bewoners verbeteren en de biodiversiteit terug naar de stad brengen.
Concreet kunnen inwoners een aanvraag indienen om boomperken te beplanten, plantenbakken, moestuinen of composthopen te plaatsen, of andere groene projecten te realiseren in het kader van een participatieve actie opgestart door een publieke autoriteit (wijkcontract, gewestelijke projectoproep …).
De beplanting van Schaarbeek gaat verder
In 2019 heeft de dienst Openbare netheid & Groene ruimtes van Schaarbeek verschillende locaties heraangelegd (zie de foto's van de Louis Bertrandlaan, het Albertpark, de Deschanellaan, het Terdeltplein). In 2020 zal de dienst op dat elan doorgaan.
Voor 2020 geplande groene projecten
- Heraanleggen van het Prinses Elisabethplein, de Duployésquare, het speelplein van Van Dyck, het speelplein van Huart Hamoir en de boomperken van het Colignonplein.
- De middenberm van de Voltairelaan herwaarderen en een nieuwe tuin aanleggen rond de Sint-Servaaskerk.
- Een biologische corridor creëren van Colignon naar Louis Bertrand (door Houffalize).
- Het aantal compostzones uitbreiden, bloemperken aanleggen, nieuwe bomen planten. En het Jeugdpark volledig heraanleggen.
Alle info over het beheer van de groene ruimtes in Schaarbeek >>>