Van theater tot tweetaligheid

Het Balsamine-theater brengt in februari een volledig tweetalig Frans-Nederlands stuk. “Backstage” is het eerste stuk van het gezelschap BXL Wild, een collectief van acteurs dat in Brussel enkel tweetalige stukken maakt.

Het collectief BXL Wild is ontstaan uit een ontmoeting tussen twee Brusselse actrices. Ina Geerts en Circé Lethem werkten aan dezelfde film en pendelden samen naar de filmlocatie.

Tijdens het traject hadden we tijd om elkaar te leren kennen”, vertelt Ina. “Er is veel gesproken over de situatie van de Nederlandstalige acteurs in Brussel. Er zijn hier niet veel Nederlandstalige gezelschappen. Toch zijn er veel tweetalige acteurs in Brussel. We hebben tegen elkaar gezegd dat we zelf tweetalige stukken gaan maken en we hebben ons eigen collectief opgestart. ”

Wanneer Brusselaars zich hun stad opnieuw toe-eigenen

We moesten andere acteurs uitnodigen om aan het project deel te nemen en een naam vinden: BXL Wild. “Een knipoog naar de vossen die zich de stad opnieuw toe-eigenen, met name langs de spoorweg die naast de Deschanellaan loopt”, vervolgt Ina, die in deze wijk woont.

Want Ina, Circé en de andere acteurs van BXL Wild willen zich hun stad ook eigen maken door tweetalige shows te creëren. “Met deze Franstalige en Nederlandstalige stukken hopen we onze werkelijke Brusselse identiteit te bevestigen”, benadrukt Circé. “Door een verhaal in beide talen te vertellen, willen we het echte leven van de Brusselaars vertellen. ”

Tweetaligheid, een dualiteit

Want het leven van veel Brusselaars is gebaseerd op die dualiteit tussen onze twee landstalen. De komedie “Backstage” zal deze dualiteit in beeld brengen. Tijdens dit stuk krijgen we toegang tot de intieme sfeer van 6 gefrustreerde en blasé acteurs die op de 100ste voorstelling van Hamlet figureren. De actie vindt plaats in de loge van deze 6 figuranten die uit verveling beginnen te drinken en het zelfs zo ver laten komen dat ze hun opkomst missen.

Info:

“Backstage” in het Balsamine-theater
Tweetalig stuk met volledige boventiteling in Frans en Nederlands
Van 12 tot 21 februari om 20.30 uur

Félix Marchallaan 1