De gemeente Schaarbeek helpt haar inwoners

Nadat de federale regering de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus had aangekondigd, is de gemeente Schaarbeek meteen in actie geschoten. Het was absoluut noodzakelijk om te anticiperen en te voldoen aan de behoeftes van de kwetsbaarste inwoners van de gemeente. Hoe? Door het Psychosociaal interventieplan (PSIP) te activeren. Een woordje uitleg.

Als lokale overheidsdienst staat de gemeente op de eerste lijn om hulp te bieden aan de Schaarbekenaren die door de crisis getroffen zijn. Via het PSIP heeft Schaarbeek drie specifieke initiatieven genomen om de inwoners van de gemeente te ondersteunen, bij te staan en diensten aan te bieden.

1. Een psychosociaal callcenter

Het team van het algemene callcenter van het gemeentebestuur werd versterkt met een team van maatschappelijk werkers. Ze beantwoorden de vragen van de Schaarbekenaren die erg onder deze gezondheidscrisis te lijden hebben.

In de praktijk bieden zij een luisterend oor, treden ze op als tussenpersoon of bieden ze een concrete oplossing voor de vragen van de inwoners. Die vragen kunnen heel uiteenlopend zijn: boodschappen doen, nood aan voedselpakketten, dringende medische hulp, huishoudhulp, psychologische steun, enz.

Zit u in deze situatie? Kent u iemand die het momenteel moeilijk heeft? Neem contact met ons op van maandag tot en met vrijdag (09.00 - 16.00 uur): 02/244 75 11

We hebben het callcenter in verschillende categorieën opgesplitst om alle vragen zo efficiënt mogelijk te verzamelen en beantwoorden.

Inventarisatie

Wie doet wat? Wie is er beschikbaar en wie niet? Welke verenigingen? Welke diensten? Het geduldige en toegewijde team werkt met hart en ziel om alle informatie zo goed mogelijk te inventariseren. Hierdoor beschikken de medewerkers van het psychosociaal callcenter over actuele informatie en kunnen ze snel reageren op de vragen van de Schaarbeekse bevolking.

Sociale opvolging

Bepaalde oproepen vereisen daadwerkelijke sociale opvolging. Dat gebeurt door een team van maatschappelijk werkers. Het is de bedoeling om contact te blijven houden met de persoon die het psychosociaal callcenter belt totdat zijn of haar situatie opgelost is.

Luisteren

Sommige Schaarbekenaren zijn erg eenzaam en vragen om regelmatig gecontacteerd te worden voor een babbel en een luisterend oor. Een team van gemeentemedewerkers belt die mensen geregeld op om naar hun verhaal te luisteren en hun situatie vanop afstand te beoordelen.

Twee van die medewerkers zijn Barbara en Davide. Barbara is maatschappelijk werkster bij het OCMW in Schaarbeek. “We bellen regelmatig een honderdtal mensen uit Schaarbeek. We praten over koetjes en kalfjes. Soms voer je al eens wat diepgaandere gesprekken en besef je dat die mensen meer gerichte hulp nodig hebben. We sturen hen dan door voor verdere sociale opvolging”, vertelt ze.

Davide werkt normaal gezien op de dienst Parkeerkaarten. “We hebben vooral contact met oudere en geïsoleerde inwoners van onze gemeente. De gesprekken kunnen soms wel even duren maar dat vinden we helemaal niet erg”, vertelt hij. “De mensen zijn erg dankbaar voor de tijd die we voor hen vrijmaken”, gaat Barbara verder. “En het is altijd bijzonder aangenaam om je nuttig te voelen!

Barbara en andere maatschappelijk werkers bellen regelmatig met geïsoleerde Schaarbekenaren om te horen hoe het met hen gaat en om hun situatie vanop afstand te beoordelen. 

Elkaar helpen

Het callcenter heeft vastgesteld dat bij de oproepen vaak kleine diensten worden gevraagd (boodschappen doen, naar de apotheek gaan…). De gemeente moest hier dus mee aan de slag. Ze lanceerde een platform waar gemeenteambtenaren en burgers zich als vrijwilliger kunnen aanmelden om die kleine diensten te leveren aan inwoners die er nood aan hebben.

Wilt u ook uw buren helpen? Onlineformulier.

2. Schaarbekenaren op straat aanspreken

De strijd opvoeren tegen het coronavirus houdt ook in dat inwoners op de hoogte zijn van de maatregelen die de federale overheid heeft beslist. De gemeente Schaarbeek doet dat samen met de teams van de Gemeenschapswachten, Straathoekwerkers, Pleinwachters en vrijwillige medewerkers van de gemeente die op het terrein echt aanwezig zijn.

3. Voedselhulp voor kansarme Schaarbekenaren

De gemeente heeft een heel systeem opgezet om voedselpakketten samen te stellen en te bezorgen aan de meest kwetsbare inwoners die door de huidige crisis hun inkomen geheel of gedeeltelijk verloren hebben. Alle aanvragen voor voedselhulp worden ingediend via de lokale instellingen zoals Straathoekwerkers, Schaarbeekse vzw's, het OCMW…

Om dat voedselhulpsysteem, dat vóór de gezondheidscrisis niet bestond, op poten te zetten, hebben de gemeente Schaarbeek en de sociale kruidenierswinkel Episol de handen in elkaar geslagen. “Het is onze taak om de gemeente zo goed mogelijk te helpen bij het organiseren van het voorbereidingscentrum waar de voedselpakketten klaargemaakt worden”, vertelt Chloë, vrijwilliger bij Episol. Je moet de voedselwetgeving naleven en je kunt niet om het even wat aan de mensen geven. We willen kwaliteitsvolle voedselpakketten leveren.”

Het team van het voedselhulpsysteem bestaat uit gemeenteambtenaren, vrijwillige burgers en vrijwilligers van de sociale kruidenier Episol.

Oproep tot giften!

Bent u handelaar of burger? Wilt u voedingswaren schenken aan dit initiatief om Schaarbekenaren in nood te helpen? Meer info hier.