Demolderlaan : Nieuwe lindebomen

In maart 2019 zorgde de verwijdering van de platanen op de Eugène Demolderlaan terecht voor beroering bij de buurtbewoners. Belofte maakt schuld: de voetpaden werden volledig heraangelegd en de onaangepaste platanen werden zopas vervangen door lindebomen.

De gemeente Schaarbeek heeft ervoor gekozen om de Demolderlaan te versieren met kleinbladige lindes. Deze soort heeft een beter CO2-absorptievermogen. Bijzonder is dat ze niet veel plaats inneemt in de openbare ruimte. Deze lindes zullen aan het begin van de zomer de lucht subtiel doen ruiken dankzij discrete bloesems waar bijen dol op zijn.

Tijdens de werken heeft de gemeente ook beslist om de perken aan de voet van de bomen te vergroten om aan de nieuwe normen te voldoen. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de boom.

Beter aangepaste voetpaden

De heraanleg van de Demolderlaan maakte de voetpaden ook beter toegankelijk voor voetgangers. Het oude wegdek had veel schade opgelopen. Vandaag zijn de kasseien geharmoniseerd. Geen oncomfortabele stappen, geen spatten en geen valgevaar meer voor voorbijgangers.

In het voorjaar van 2020 zet de gemeente Schaarbeek de heraanleg van de Demolderlaan voort. Ze voorziet in de asfaltering en beveiliging van het kruispunt Demolder-Dahliastraat dankzij een verkeersdrempel die automobilisten dwingt om te vertragen.