Een daling van energieverbruik in het vizier

De organisatie van een gemeentebestuur ten dienste van meer dan 130.000 inwoners houdt een duidelijk beheer van het energieverbruik van de gebouwen in. Bij het begin van de legislatuur heeft het College van Burgemeester en Schepenen beslist om zich aan te sluiten bij een energieprocedure die P.L.A.G.E. wordt genoemd en die uitgaat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie.

De gemeente heeft beslist om binnen een termijn van drie jaar een betere energie-efficiëntie te behalen voor de gemeentelijke gebouwen. Schaarbeek zal duidelijke en bindende doelstellingen inzake energieverbruik moeten naleven, die binnenkort zullen worden bepaald op basis van de oorspronkelijke energieprestaties van elk gebouw.

Leefmilieu Brussel zal de te behalen doelstellingen voor elk gebouw berekenen op basis van het reële verbruik en de oppervlakte, maar ook het type bestemming en bezetting van het gebouw (kantoren, scholen, sportzaal…). Tot slot zal een P.L.A.G.E.-controleur de resultaten van de gemeentelijke gebouwen van Schaarbeek komen controleren.

Besparingen en respect voor de planeet

Door de stijgende energieprijzen en de gevolgen voor het milieu ziet Schaarbeek zich genoodzaakt om een coherent beheerplan uit te werken. De keuzes die gemaakt werden om te beantwoorden aan de doelstellingen van het P.L.A.G.E.-plan zullen de weg vrijmaken voor energiebesparing. Ze zullen vooral leiden tot een betere luchtkwaliteit en respect voor het milieu en de planeet.

Dankzij de invoering van coherente en ambitieuze doelstellingen wil Schaarbeek concreet inspelen op de uitdagingen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Dat impliceert een verminderd energieverbruik van de gemeentegebouwen!

Het programma SolarClick

Het programma “SolarClick” wil de daken van openbare gebouwen uitrusten met zonnepanelen. Schaarbeek beschikt over een programma dat gespreid wordt over vijf jaar: er worden in totaal vijftien sites beoogd. Deze installaties zouden een jaarlijkse productie van ongeveer 1 GWh (1.000.000 KWh) moeten genereren, en kunnen dus de huidige elektriciteitsproductie van de reeds door de gemeente geplaatste zonnepanelen verdubbelen.