Een inventaris om de historische liften te beschermen

Volgens een koninklijk besluit uit 2003 moeten liften die vóór 1 januari 1958 in gebruik werden genomen, vóór 31 december 2022 voldoen aan de moderne veiligheidsnormen. Veel liften uit die tijd hebben immers een erfgoedwaarde die behouden moet blijven. Om hen beter te beschermen, zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een inventaris opmaken van de oude liften.

Bij gebrek aan kennis en opgeleid personeel hebben liftspecialisten soms moeite om alternatieve moderniseringsmethoden voor te stellen. Bovendien zijn de procedures voor risicoanalyse die door de EDTC’s (Externe Diensten voor Technische Controles) worden gebruikt, gestandaardiseerd en vaak houden ze geen rekening met deze erfgoeddimensie.

Oproep aan de eigenaars

De gemeente Schaarbeek steunt deze inventarisatie door het Gewest. Indien u eigenaar, mede-eigenaar of syndicus bent van een gebouw met een lift met erfgoedwaarde, verzoeken wij u dit te melden door contact op te nemen met de dienst Erfgoed of door de formulier. 

Op donderdag 5 maart om 19 uur organiseren de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en de vzw Save our Elevators een informatiesessie over de modernisering van liften. Ook de Schaarbekenaren zijn welkom (info: 02/761 29 62 ).

Download het formulier >>>

 

Info:

Dienst Erfgoed van de gemeente Schaarbeek

02/240 34 90