Een zuiniger wagenpark

Vier jaar geleden lanceerde de gemeente Schaarbeek een volledige reorganisatie van het gemeentelijke wagenpark. De cijfers tonen dit vandaag aan: Schaarbeek verbruikt minder brandstof en de ecologische voetbaldruk van zijn voertuigen wordt kleiner .

De ecoscore, het verbruik, het aantal kilometers per dag of het aantal dagen waarop elk voertuig wordt gebruikt… Al deze gegevens staan in het eerste jaarrapport van de gemeentelijke garage. Vier jaar geleden werd een groot reorganisatieplan gelanceerd. Na de aanwerving van een Fleet & Mobility Manager en de aankoop van fleetbeheersoftware kunnen we vandaag de omvang van de inspanningen van de gemeente meten dankzij het eerste jaarrapport voor 2018 .

En de resultaten zijn goed!

In 2017 daalde het dieselverbruik met 7.500 liter, vergeleken met 2016. De gemiddelde ecoscore, die de milieu-impact van voertuigen berekent op basis van hun leeftijd en gebruik, steeg van 60 in 2016 naar 69 vorig jaar. We gaan dus de goede richting uit.

Dankzij alle gebruiksgegevens waarover we voortaan beschikken, kunnen we bijvoorbeeld beslissen welke voertuigen niet moeten worden vervangen, welke door een elektrisch voertuig zullen worden vervangen en welke iets langer kunnen worden gebruikt. Dit is een handig hulpmiddel om een gemeentelijk wagenpark duurzaam te beheren.

Voortaan zal de gemeente ieder jaar een dergelijk rapport opmaken. Zo kan Schaarbeek het gebruik van haar voertuigen van naderbij opvolgen, verbeteren en vooral verminderen.