Fabiola, een groep van bij ons

Fabiola is een Schaarbeekse groep die zich laat inspireren door onze gemeente. Het bewijs: de clip van hun eerste single “Failure” werd volledig gefilmd in Schaarbeek. Een babbel met Fabrice Detry, de zanger-gitarist die met beide voeten in zijn wijk staat.

 

 

Fabrice is een bekend gezicht in het muzieklandschap. In het begin van de jaren 2000 was hij frontman van de groep Austin Lace en speelde hij ook bij The Tellers. Vandaag woont hij in Schaarbeek, op wandelafstand van het Gemeentehuis. En hij geniet met volle teugen van zijn nieuwe groep Fabiola.

“Met Austin Lace hadden we een zeer precies idee van de muziek die we wilden maken, maar ik was nooit volledig tevreden over het eindresultaat. Nu besteed ik bij Fabiola geen aandacht meer aan de dingen waarover ik geen controle heb. Zo vraag ik me bijvoorbeeld nooit af of het publiek een bepaald nummer goed gaat vinden.”

Melodisch en ongemakkelijk

Resultaat: dromerige muziek met gedurfde en verontrustende melodieën. Bij Fabiola bepaalt het contrast alles: hun muziek is pop-achtig, maar op het randje van ongemakkelijk; melodisch, met een vreemd kantje aan.

“De mensen vatten vrij gemakkelijk de contrasterende kant van onze nummers,” aldus Fabrice. Zo drukt de tekst van het nummer “Failure” een gevoel van mislukking uit. De clip van dit nummer werd volledig gefilmd in Schaarbeek. In een café, in een winkel, in het Terdelt-stadion, op de esplanade aan de Sint-Mariakerk, in de Sint-Servaaskerk…

“Wanneer we de mensen rondom ons niet kennen, kan dat een zekere indruk van chaos wekken,” gaat Fabrice verder. “Voor de clip van “Failure” gingen we echt op zoek naar de mensen uit de wijk. We werden door iedereen met open armen onthaald. Al met al past deze chaos perfect bij mij. ”

Na ons gesprek met Fabrice Detry begrijpen we algauw dat “Failure” een heuse liefdesverklaring is aan zijn wijk.

 

Het eerste album van Fabiola “Check my spleen” is net uit