De laatstejaars van het Collège Roi Baudouin (technisch en beroepsonderwijs) namen deel aan een podcast om hun unieke kijk op de wereld te delen. Via hun gedachten, dromen en angsten geven deze leerlingen ons een verfrissende en eerlijke inkijk in hun leven! Voor het maken van deze podcast werden de jongeren begeleid door Delphine Peraya, organisator van schrijfworkshops, en podcastmaker Hélène Hocquet. De gemeente had een gesprek met hen.
Hoe is dit project tot stand gekomen?
Delphine Peraya: Ik gaf schrijfworkshops aan 5 laatstejaarsklassen van het Collège Roi Baudouin. Ik vroeg hen om over zichzelf en hun plaats in de wereld te schrijven en dat terwijl ze de overgang van kind naar volwassene doormaken. Deze workshops verliepen erg goed en de leerlingen deelden veel via hun teksten. Maar toen de workshop voorbij was, ontdeden veel leerlingen zich van hun schrijfsels door de papieren te verscheuren en in de prullenmand te gooien. Ik probeerde zoveel mogelijk teksten te recupereren en vroeg me af waarom de leerlingen het nodig vonden om hun teksten weg te gooien, net terwijl ze zo veel gedeeld hadden. Ik wilde hen daarom de kans geven om het woord te nemen in een podcast, zodat ik tenminste een geluidsopname kon bijhouden van deze jongeren.
Hoe heeft u deze podcast kunnen maken in een school?
Hélène Hocquet: Tussen de examens, stages en eindwerken door en dat was niet gemakkelijk. We moesten ook de leerkrachten ervan overtuigen om een nieuwe draai te geven aan deze schrijfworkshops. We moesten een zaal in de school reserveren en alle apparatuur meenemen die we nodig hadden om de podcast op te nemen. Een opname van 2 uur per klas was niet veel, maar wel intens! We hadden niet echt tijd om na te denken over wat we gingen opnemen. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk stemmen te laten horen, zodat de diversiteit onder deze jongeren en de diversiteit in taal en situaties goed aan bod komt.
Een opname van 2 uur per klas was niet veel, maar wel intens!
Waarom de titel ‘Celleux qui comptent’?
D.P.: Deze titel staat stil bij het feit dat sommige jongeren hun schrijfsels na de workshops in de prullenmand gooiden. En dat terwijl de stem van jongeren zo belangrijk is!
Zit er een beetje Schaarbeek in deze podcast?
H.H.: In Schaarbeek is er een diversiteit aan talen, origines, leefsituaties... De podcast is een weerspiegeling van deze diversiteit. Via het levensparcours van sommige leerlingen begrijpen we beter wat voor band ze hebben met hun gemeente en hun wijk.
INFO
“Celleux qui comptent”, een podcast beschikbaar op spotify et Soundcloud