Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten en pleinen van Schaarbeek. De as van vandaag: De Josaphatstraat, voorheen de Ezelsweg.
De Josaphatstraat is een van de oudste verkeersaders van Schaarbeek. Deze zeer lange straat begint aan de Louis Bertrandlaan en loopt tot aan het kruispunt van de Molenstraat in de gemeente Sint-Joost-ten-Node .
De ezelsweg
Deze weg, die vroeger “Neerweg” heette, liep tot aan de poort van Schaarbeek, een van de ingangen van de eerste omwalling van de stad Brussel.
Sinds de middeleeuwen werd deze route ook gebruikt door Schaarbeekse telers om hun fruit en groenten op de Brusselse markten te gaan verkopen. Zij hadden toen de gewoonte om hun goederen in manden te stoppen die ze aan kleine ezels hingen. Als gevolg van het voortdurend komen en gaan van deze grappige karavanen kreeg de weg algauw de bijnaam “Ezelsweg”.
Van het Josaphatdal naar de Josaphatstraat
In 1851 kreeg de weg de naam Josaphatstraat, verwijzend naar de gelijknamige vallei in de buurt van Jeruzalem. Volgens de overlevering vond een pelgrim die in de XVIe eeuw was teruggekeerd uit Palestina, dat de Schaarbeekse vallei, die later een park zou worden, sterk leek op de Palestijnse vallei. Daarom noemde hij die de Josaphatvallei.
Een straat met meerdere architecturale meesterwerken
Beetje bij beetje verdwenen de boerderijen en kwamen er opbrengsteigendommen in de plaats.
de straat vinden we enkele opmerkelijke gebouwen, zoals het voormalige Instituut Onze-Lieve-Vrouw der VII Weeën, de vroegere gemeenteschool nr. 7, gemeenteschool nr. 1 en haar grote turnzaal, naast twee art-nouveaugebouwen op de hoek van de Louis Bertrandlaan van de hand van architect Gustave Strauven.
Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@shaarbeek.be)
© Alle rechten voorbehouden