Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten van Schaarbeek. Deze keer willen we het over het Eugène Verboekhovenplein hebben, ook bekend als de “Berenkuil”.
Deze bijnaam gaat terug tot de aanleg van het plein eind 19e eeuw. In 1876 besloot de gemeente om de Koninklijke Sinte-Mariastraat door te trekken tot het nieuwe station van Schaarbeek. Een probleem: de spoorweg kruiste het tracé van de doorgetrokken straat.
Twee zijbruggen
Guillaume Kennis, Burgemeester en ingenieur van opleiding, vond de oplossing: een grote rotonde werd aangelegd en via twee zijbruggen kon men de spoorlijn oversteken. De kuil in het midden werd aangekleed met diverse bomen en struiken. De spoorlijn werd afgeboord met namaakrotsen uit beton, om de treinen te onttrekken aan het zicht van de paarden die zouden kunnen schrikken.
Deze rotsen waren het mikpunt van spot door de politieke tegenstanders van Guillaume Kennis. Henri Bergé vergeleek het plein met de “berenkuil” in de zoo van Bern. De naam bleef hangen, ook al zijn de rotsen al lang verdwenen.
Eerbetoon aan een dierenschilder
Om terug te komen op de officiële naam: die is te danken aan Eugène Verboekhoven (1798-1881), een dierenschilder die in Schaarbeek woonde. Aan hem danken we meer bepaald de twee mooie ezelskoppen die het kabinet van de Burgemeester sieren.